Áttörést jelentő technológiát támogat az E.ON a szélenergia hasznosítása területén

Hír

2016/12/19

Rotorlapátok helyett a KPS technológiája kisméretű, a sárkányokhoz hasonló vitorlával fogja be a szelet nagy, akár 450 méteres magasságban.

Az E.ON elkötelezett a szélenergia hasznosítását biztosító előremutató technológiák fejlesztése mellett, részesedést vásárolt a Kite Power Solutions (KPS) vállalatban. A brit start-up vállalkozás ezzel körülbelül 6 millió eurós friss tőkéhez jutott. Az E.ON a Schlumberger és a Shell Technology Ventures vállalatokkal közösen hajtotta végre a befektetést.

A frissen szerzett tőkével a KPS tovább folytathatja úttörő műszaki és kereskedelmi technológiájának fejlesztését, melynek segítségével nagy magasságban lehet szélenergiát előállítani. Rotorlapátok helyett a KPS technológiája kisméretű, a sárkányokhoz hasonló vitorlával fogja be a szelet nagy, akár 450 méteres magasságban. (képek ezen a linken)

Az új technológia lehetőséget ad a globális szárazföldi szélenergia-termelés átalakítására, mivel a rendszer gyártása, telepítése és karbantartása olcsóbb és egyszerűbb, mint a hagyományos szélturbináké. A költség potenciálisan olyan alacsony, hogy az energiasárkányok alkalmazásához nem lenne szükség kormányzati támogatásra. Emellett 40 méternél mélyebb tengerparti vizeken is telepíteni lehet a rendszert olyan országok partjainál, mint Portugália, Japán vagy az Egyesült Államok. Az energiasárkány-rendszereket természetesen szárazföldön is telepíteni lehet. A most befektetett összeg segítségével jövőre a KPS egy 500 kilowattos energiarendszert telepít a West Freugh repülőtér mellett Délnyugat-Skóciában, és ennek alapján az elkövetkező négy év során egy sor, összesen 500 kilowatt kapacitású rendszert mutat be szárazföldön. Ezt követi majd egy 3 megawattos szárazföldi rendszer, majd egy hasonló kapacitású rendszer telepítése a parti vizeken.

„Az E.ON már évek óta figyelemmel kíséri a szélenergia-technológiák fejlődését. A KPS megoldása elősegíti egyik átfogó célkitűzésünk megvalósítását, nevezetesen a megújuló energiatermelés költségeinek csökkentését. Emellett lehetőségünk lesz úttörő szerepet játszani abban, hogy olyan területeken is megújuló energiát termeljünk, ahol ez ma műszaki vagy gazdasági okok miatt nem lehetséges” – mondta Frank Meyer, az E.ON B2C & Innovation szakterületéért felelős vezetője.

Az E.ON folytatja az innovatív megoldások támogatását, és olyan start-up vállalatokba fektet be, melyek intelligens megoldásokkal segítik a jövő energiapiacának alakítását. A mai napig az E.ON több mint egy tucat újonnan induló vállalkozásban szerzett részesedést az Egyesült Államokban, Európában és Ausztráliában.

 

forrás: E.ON

A rovat új hírei

Hasonló