Épül az Amrumbank West

Hír

írta: Nagy Adrienn
2014/02/13

80 turbinás erőművet telepítenek az Északi-tengere.
Január 15-én megkezdődött az Amrumbank West szélerőmű park kiépítése a Németországhoz tartózó Helgoland szigettől 37 kilométerre északnyugatra. Nagy esély van rá, hogy 2020-ra megvalósul a "rács".

A projekt tavaly áprilisban indult el a terület előkészítésével. Az építkezést megelőzően két réteg speciális, geotextília zsákokba csomagolt homokot helyeztek el a 32 négyzetkilométer kiterjedésű tengerfelszínen. A több mint 4700 futballpályának megfelelő területet lefedő homok megakadályozza az eróziót, biztosítja a szélkerekek stabilitását, és csökkenti a turbinák működési költségét.

Az erőművet 80 db, egyenként 3,6 megawatt teljesítményű turbina alkotja majd, amelyek teljes évi kapacitása 288 megawatt, azaz az erőmű 300 ezer háztartás energiaszükségletét fedezheti. Az egymilliárd eurós beruházás hozzájárul ahhoz, hogy évente 740 ezer tonnával kevesebb széndioxid kerüljön a légkörbe. Az Amrumbank West egyike lesz a három tengeri szélerőműnek, amit az Északi-és a Balti-tengeren a következő két évben épít ki a cégcsoport - közölte az E.ON. A kivitelezési munkák 2015 közepén fejeződnek be.

2020-ra létrejöhet a "rács"
Jelenleg az Északi-tenger ad otthont a világ legnagyobb tengeri szélerőmű flottájának. Az unió 10 országa 2010 decemberében memorandumot írt alá, melyben rögzítették, hogy egy nemzeti tengeri energiahálózat megvalósításában együtt kívánnak működni. Az aláíró tagállamok (Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Írország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Svédország és az Egyesült Királyság) ígéret tettek arra, hogy összekapcsolják a megújuló szélenergia forrásaikat a tengeren. A teljes rács 2020-ra jöhet létre, amely ekkora lehetővé tenné, hogy az EU-országok az egész kontinensen, és a Brit-szigeteken is részesüljenek a tengeri szélenergiából – áll a dokumentumban.

A tengeri szélerőmű ipar a leggyorsabban növekvő tengeri szektor Európában, 2000 óta minden évben újabb és újabb szélmalomparkok épülnek – állítja az Európai Szélenergia Társaság (EWEA). A társaság Deep Water 2013-as jelentése szerint 2012-es év végén az üzembe helyezett 55 erőmű 1662 turbinája összesen 5 GW energiát szoláltatott. Ebből 65% az Északi-tengeren elhelyezet telepekről, 16% a Balti-tengerről, 19% pedig az Atlanti óceánról került a fogyasztókhoz.

Előrejelzések
Az uniós előrejelzések szerint 2020-ra a rács teljes kapacitása elérheti a 40 Gigawattot, ez az érték 2030-ban pedig már 150 GW lesz, ami az EU teljes energia fogyasztásának 14%-a! Ha valóban 150 GW-ra növekedne az összteljesítmény, az több mint 550 terawattórányi villamos energia termelésével lenne egyenlő, így évente 290 millió tonnányival kevesebb szén-dioxid jutna a légkörbe. A társaság számításai szerint 2050-re a tengeri szélenergia hálózat Európa energiaszükségletének a négyszeresét fogja kitermelni.

update: Az ütemtervnek megfelelően az Amrumbank West beruházás ez év végére elkészül. Az E.ON májusban mérföldkövet ért el, mikor megépítették az utolsó, 80. turbina alapzatát. Az E.ON 2007 óta 9,5 milliárd dollárt fektetett megújuló energiaforrásokba. Az Amrumbank West összesen 300 000 háztartást fog ellátni megújuló energiával, ezzel pedig éves szinten 740 ezer tonna széndioxidtól szabadítja meg bolygónkat.


forrás: eon.com, inhabitat.com, ewea.org

A rovat új hírei

Hasonló