Érkeznek a papírsárkányként működő repülő szélerőművek!

Hír

írta: ecolounge
2017/04/30

Forradalmi technológiával rukkolt elő egy holland startup, melyhez megnyerte a piac egyik legnagyobb energetikai szereplőjének, az E.ON-nak a támogatását.

Az E.ON két hete jelentette be, hogy Lebegő Szélenergia Rendszerbe (AWES) invesztál. A vállalat az írországi Mayo megyében építendő 2 MW kapacitású bemutatóegység megépítéséhez ad támogatást az Ampyx Power szélerőműfejlesztő cégnek. Az innovatív energiatermelő rendszer - ahogyan a lenti videóban is láthatjuk - a sárkányeregetés elvén működik: A part mentén kialakított energiatermelő platformról kábel közbeiktatásával vitorlázó drónt engednek fel, átlagosan 200-450 méteres magasságba. A papírsárkányként mozgó egység a hozzá kapcsolt kábelellel egy, a talapzaton elhelyezett csörlőhöz kapcsolt generátort működtet.

Az Ampyx számítása szerint a technológia alkalmas lesz arra, hogy felváltsa az első generációs szélerőműveket, miután azok élettartamuk végéhez értek. Az E.ON szintén nagy lehetőséget lát a technológiában: ahogyan azt Anja-Isabel Dotzenrath, az E.ON Éghajlati és megújuló forrásokért felelős szekciójának vezetője egy interjú alkalmával kifejtette, a lebegő szélerőművek hozzásegítik a vállalatot ahhoz, hogy csökkenthessék a megújuló energia árát.

Az E.ON-nak egyébként nem ez az első befektetése a lebegő szélenergia területén. A vállalat 2016-tól támogatja a Kite Power System nevű, skót szélenergiavállalkozást (erről itt írtunk).


Képek forrása: ampyxpower.com

 

A rovat új hírei

Hasonló

Hordozható, mini szélturbina

Van három testvére is, így ha nem lenne elég a teljesítménye, pénztárcánk függvényében persze, válthatunk nagyobbra is.