Az Elmű-Émász csoport megkapta az első energiatárolói engedélyt

Hír

írta: MTI
2018/07/31

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jóváhagyta az első magyarországi energiatárolói engedélyt, amelyet az Elmű-Émász csoport egyik tagvállalata, az Elmű-Émász Energiatároló Kft. szerzett meg.

Az engedéllyel várhatóan augusztus végén megkezdi működését az első magyarországi nagy teljesítményű, energia szabályozási célra épített akkumulátoros tároló.

Jelenleg a magyar villamosenergia-rendszer egyensúlyát szinte kizárólag gázturbinás erőművekkel tartják fönn. A kiegyensúlyozás szerepe a megújuló energiaforrások terjedésével egyre fontosabb lesz, hiszen azok termelése nem a felhasználói igények, hanem az időjárás függvénye.

A mintegy 1,5 milliárd forintos beruházással 1,5 év alatt megépített akkumulátoros tároló fontos szerepet fog játszani az energiaszabályozásban, és a jövőben egyre több területen alkalmaznak majd hasonlót. Az akkumulátoros villamosenergia-tároló 10 megawatt (MW) beépített névleges teljesítőképességű, beépített névleges tárolókapacitása 6,095 megawattóra (MWh), ami nagyjából félmillió mobiltelefon akkumulátorának felel meg.

A létesítményt a soroksári alállomáson helyezik üzembe várhatóan augusztus végéig, a kereskedelmi üzem tervezett kezdete idén október.


Kép forrása (illusztráció, módosított kép) / Szerző: UniEnergy Technologies

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló