Kínában építik a világ legnagyobb olvadt só kollektoros naperőművét

Hír

írta: ecolounge
2016/09/04

Az eddigi rekorder, a nevadai komplexum építői most Kínába viszik a technológiát. A naphőerőmű lökést ad a kínai megújuló energiának.

SolarReserve nevű cég, mely Nevadában felépítette a világ legnagyobb olvadtsó-kollektoros naperőművét, most Kínában igyekszik újabb rekordot dönteni. Az állami tulajdonban lévő Shenhua csoporttal írtak alá együttműködési megallápodást egy új, 1000 megawattos napenergia projektről. A SolarReserve technológiájának előnye, hogy szünet nélkül tudja szállítani az áramot olyan üzemi kapacitással, mely eddig leginkább a hagyományos, fosszilis és nukleáris energiatermelésre volt jellemző.

Az együttműködés segít abban, hogy a Shenhua kibontakoztassa szakértelmét a fejlesztés, a finanszírozás, a naperőművek építése és üzemeltetése terén. A SolarReserve adja a technológiát és a technikai segítséget ahhoz, hogy sikeresen megépülhessen Kína eddigi legfejlettebb naperőműve, mely lökést adhat nemcsak a napenergia terjedéséhez, de ahhoz is, hogy a más energiaforrásokra alapuló erőművek is egyre elterjedtebbé váljanak, például a szélenergia. Az erőműhöz magasfeszültségű távvezeték is épül, mely biztosítja, hogy a megújuló energia Kína északi és nyugati területeiről a keleten lévő központokba is eljusson.

Koncentrált napenergia technológia (CSP): A naphőerőmű a Nap hőjével fejleszt forró gőzt vagy gázt és ezt turbinák segítségével alakítja elektromos árammá. A terület központjában helyezkedik el a hőcserélő torony (kollektor), melyre a körülötte elhelyezett tükrök irányítják rá a Nap sugarait. A fejlett elektronika vezérelte, hálózatba kapcsolt tükrök egyenként állnak be a legoptimálisabb szögbe, elérve így a legnagyobb fényvisszaverési rátát. A központi toronyban áramló folyadék a fény hatására felhevül, a benne közlekedő folyadék a gőzgenerátorba kerülve átvezetődik a gőzturbinákon, melyek áramot termelnek. Miután a gőz lehül, ismét folyadék lesz belőle, és kezdődhet a folyamat elölről. Ennél a típusnál korábban problémát jelentett a hatalmas hőenergia tárolása, amivel a nappali és éjszakai órák közti különbséget lehetne kiegyensúlyozottabbá tenni. Kutatók rájöttek, hogy a kálium- és nátrium-nitrát sók olvadákának nagy hőkapacitása alkalmas arra, hogy ezt a hőt tárolja. Ezen az elven mükődnek az un. sóolvadékos, más néven olvadtsó-kollektoros naperőművek, amilyen a Crescent Dunes is. Az első naphőerőmű az USA-ban, Kalifornia államban épült a Mojave sivatagban található Barstowban.

- A Shenhua stratégiai célja, hogy világszínvonalú zöldenergiaszolgáltatóvá váljon, ennek keretében szeretnénk fejleszteni a naperőművek építését és várjuk az együttműködést a SolarReserve-el, mely világszínvonalú technológiát hoz Kínába – mondta Dr. Ling Wen, a Shenhua Group igazgatója.


Képek forrása:

Főkép: Wikipedia, szerző: Amble
Kép: Wikipedia, szerző: Marygrikas
Album további képe: Wikipedia, szerző: Doc Searlsforrás: solarreserve.com

A rovat új hírei

Hasonló

A naptorony projekt

Közel 800 méteres magasságával és 200 MW-os teljesítményével a legnagyobb nap/szél erőmű lesz.