Robo-fish: a vízszennyezés ellen

Magazin

2012/09/01

A Europian BMT Group tudósai nemrég olyan eszközt fejlesztettek ki, amely képes „megérezni” a vízben található szennyezőanyagokat, és felkutatni azok eredetét. A hal-formába bújtatott gépezet hatalmas segítség lehet a kikötők vízminőségének javításában, és a környezetszennyező források megszüntetésében.

A Robo-fish névre keresztelt szerkezet jelenleg tesztelés alatt áll, egy spanyol város, Gijon kikötőjében engedték a tengerbe az első prototípusokat. A gépek kémiai szenzoraik segítségével azonnal érzékelik, ha szennyeződés került a vízbe, és a koncentráció alapján képesek felkutatni annak forrását is. Mesterséges intelligenciájuknak köszönhetően elkerülik az útjukba kerülő akadályokat és a kikötőben járó hajókat, valamint képesek kommunikálni egymással a könnyebb tájékozódás és a hatékonyabb munka érdekében.

Gijonban eddig havonta egyszer volt vízminőség-ellenőrzés, így könnyedén előfordulhatott, hogy két alkalom között egy szivárgó teherhajó komoly mennyiségű olajat juttatott a tengerbe, majd észrevétlenül továbbállt más kikötők felé. Mire a szennyezést észlelték, már kész volt a probléma, melynek kezelése időigényes és költséges folyamat, ráadásul a természetben esett kár sokszor már visszafordíthatatlan. A Robo-fish a feltalálók elképzelése szerint folyamatosan a kikötő vizében úszkál majd, így a szennyezőforrást egyből a felbukkanásakor észreveheti, lehetőséget biztosítva a komolyabb szennyezés megelőzésére. A robotok folyamatos kapcsolatban vannak a szárazföldi egységekkel, azonnal riasztani tudják az illetékes szervezetet - hetek helyett percek kérdésévé válik, hogy észleljék és orvosolják a problémát.

Ha sikeresen zárulnak a tesztek, a BMT Group reményei szerint hamarosan világszerte elterjed majd a Robo-fish használata, sós- és édesvizekben egyaránt. A benne található érzékelő berendezés cserélhető, így specifikus szennyeződések ellen is bevethető, helyszínre szabható – tetszés szerint nehézfémek, olaj, szulfátok vagy foszfátok keresésére is alkalmas. Az intelligens robotok bevetése a környezeti állapotok ellenőrzésében megreformálhatja a vízszennyezés elleni küzdelmet.

Kép forrása: BMT

 

forrás: inhabitat.com

A rovat új hírei

Hasonló

Betonbontó öko robot

Mi lenne ha a bontásra ítélt épületet robbantás helyett egy robotra bíznánk? Úgy tűnik, a kérdésre megvan a "zöld" válasz.

Búvárdrón VS óceáni szemét

Ez idáig több millió tonna szilárd hulladék gyűlt össze a világ óceánjaiban. Egy új találmány elvégezheti a piszkos munkát.