Bill Gates és az Európai Bizottság a tiszta energiákkal foglalkozó befektetési alapot hozott létre

Hír

írta: MTI
2018/10/18

Az Európai Bizottság és a Bill Gates elnökletével működő Breakthrough Energy (BEE) tiszta energiákkal foglalkozó, 100 millió euró tőkéjű befektetési alapot hozott létre. A közös befektetési alap az innovatív európai vállalatokat fogja segíteni az új tisztaenergia-technológiák kifejlesztésében és piacra juttatásában.

A "BEE" az állami finanszírozást hosszú távú kockázati tőkével kapcsolja össze, hogy a tiszta energiákkal kapcsolatos kutatás és innováció gyorsabban és hatékonyabban kerülhessen a piacra. A 100 millió eurós tőkealap a villamos energia, a közlekedés, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és az építőipar területén járulhat hozzá az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez és az energiahatékonyság javításához. Olyan uniós innovátorokat és vállalkozásokat segíthet majd, amelyek jelentős és tartós csökkenést képesek elérni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásában.

Bill Gates, a Breakthrough Energy elnöke az aláíráskor kijelentette, az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásainak elkerülése érdekében új technológiákra van szükség.

"Az éghajlatváltozásra reagáló innovációkat kifejlesztő kutatóknak és üzletembereknek tőkére van szükségük vállalkozásaik felépítéséhez és innovációik piacképessé tételéhez. A Breakthrough Energy Europe e tőke biztosítására szolgál" - fogalmazott.

A BEE várhatóan 2019-ben kezdi meg működését. A saját tőke egyik felét a Breakthrough Energy, másik felét pedig az InnovFin, az unió Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramból finanszírozott kockázat-megosztási pénzügyi eszköz nyújtja.


Kép forrása: flickrTNS Sofres

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló