Bill Gates a zöld energiáról

Hír

2015/08/17

Vajon mit tesz a világ egyik leggazdagabb embere a környezet védelmében?

Bill Gateset sokan támadják ilyen-olyan okokból, és személye rendszeresen ürügyet ad a különböző összeesküvéselméletekre. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy elhivatott környezetvédő, rendszeresen támogat különböző, innovatív kezdeményezésket, blogjában pedig újra- meg újra felbukkan a környezettudatosság kérdése. Emellett népszerűsíti az adományozást, támogatja a vega húst, legutóbb pedig arról értekezett, hogy mi lenne az a három legfontosabb lépés, mellyel áttérhetnénk a megújuló energiaforrásokra.

Befektetés
Bill Gates nemrégiben jelentette be, hogy megduplázza azt az összeget, amit a korai szakaszban lévő, zöld energiával kapcsolatos fejlesztésekbe fektet. Vagyis nem 1, hanem 2 milliárd dollárt szán a megújuló források kutatásának támogatására. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ő maga bármekkora összeget is szán ezekre a projektekre, ez még mindig csepp a tengerben ahhoz képest, amit a nagyobb szereplők – például a kormányok - tehetnek.

Ha nem foglalkozunk a klímaváltozással, a Föld legszegényebb és legsebezhetőbb részei fogják ezt a leginkább megsínyleni. Fekete-Afrikában elég egyetlen kimaradt szüret ahhoz, hogy éhínséget hozzon az egész területre. Hogy elérjük a tudósok által kitűzött klímacélt, vagyis azt, hogy a globális felmelegedés 2 fok alatt maradjon, szükségünk van innovációkra is.

Ösztönzés
Gates szerint elsősorban az egyes országok kormányainak kellene több alapkutatást támogatniuk, mert az ebből születő felfedezések társadalmi haszna sokkal nagyobb, mint az esetleges profit, amit a kutatók zsebelnek be. Az internet jó példa erre a fajta támogatásra: ma már szinte mindenki profitál a netből, de a korai időkben nem akadt magánvállalat, amelyik támogatta volna.

Emellett különösen fontos volna a támogatások megfelelő elosztása: például míg a fosszilis források évente körülbelül 500 milliárd dollárnyi támogatásban részesülnek világszerte, a megújuló energiatermelésre jutó összeg ennél nemcsak jóval kevesebb, de gyakran célt is téveszt. Így sokszor olyan helyre szerelnek napelemet, ahol alig süt a nap, és szélturbinát meg oda, ahol nem is fúj a szél.

Az üvegházgázok ára
Az üvegházhatású gázok beárazása, mely régóta célja a környezetvédőknek, szintén fontos lépés lenne a megújuló források elismertetése terén. Manapság a piac nem számol az egyes gazdasági tevékenységek külső negatív hatásaival - mint az egészségügyi költségek, a környezeti károk és a többi. Ha azonban ezeket is számításba venné, a megújuló energia sokkal versenyképesebb lenne a fosszilis forrásokkal szemben, és sokkal több innovátort is vonzana a területre. Bár sok helyen kísérleteznek a karbonpiaccal, azonban jóval nagyobb léptékben kell megvalósítani a kezdeményezést, ha tényleg meg akarjuk állapítani az üvegházhatású gázok valódi árát.

Méltányosság a szegény országokkal szemben
Gates nemcsak a jómódú nyugati rétegekre fókuszál, alapítványa esősorban a legszegényebbeknek próbál segíteni. Ugyanígy az energiatéma kapcsán is a leginkább sebezhető népességre igekszik felhívni a figyelmet. Még ha minden a legjobban alakul is, a klímaváltozás hatásai nem kerülik el a Föld legszegényebb részeit. Azok az országok, melyek a legnagyobb mértékben okozói a problémának, felelősséggel rendelkeznek abban, hogy megoldást kínáljanak és segítsenek ezeknek az országoknak alkalmazkodni a változó körülményekhez.


Kép forrása: flickrTNS Sofres

 

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai