Az Európai Bizottság új javaslata: 2050-ig a villamosenergia negyedét szél- és vízenergiából állítanák elő

Hír

írta: MTI
2021/05/19

Az Európai Bizottság legújabb javaslata szerint az Európai Unió (EU)  villamosenergia-ellátásának negyedét szél-, hő, hullám- és árapály-energia adhatná 2050-re. Ehhez természetesen fenntartható gazdálkodásra, egészséges tengerekre is szükség van - az EB erre is stratégiát dolgozott ki.

A bizottság olyan tervet mutatott be az óceánok, a tengerek és partvidékekkel kapcsolatos iparágak és ágazatok, az úgynevezett kék gazdaság szereplői számára, amely szerint ha az Európai Unió szél-, hő-, hullám- és árapály-energiára épülő fenntartható óceáni energiaszerkezetet alakít ki, az 2050-ben az EU villamosenergia-ellátásnak negyedét állíthatja majd elő.

Az uniós bizottság javaslata szerint a klímaválság leküzdéséhez egészséges tengerekre van szükség, amelyek erőforrásait fenntartható módon kell hasznosítani, törekedve a fosszilis tüzelőanyagok és a hagyományos élelmiszer-termelés alternatíváinak megteremtésére.

A célok megvalósításához a kék gazdaság valamennyi ágazatának mérsékelnie kell az általa a környezetre és az éghajlatra gyakorolt hatást, legyen szó a halászatról, az akvakultúráról, a tengerparti turizmusról, a tengeri közlekedésről, a kikötői tevékenységekről vagy a hajóépítésről - írták.

A megközelítés menetrendet is meghatároz a kék gazdaság számára, amely egyebek mellett a klímasemlegesség és a szennyezőanyag-mentesség elérését tűzte ki célul. Védelem alá helyezné továbbá az uniós tengeri területek 30 százalékát, amely az elképzelés szerint visszafordítja a biológiai sokféleség zsugorodását, gyarapítja a halállományokat, hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez és az éghajlatváltozás hatásaival szembeni ellenállóképességhez. Végezetül fórumot hozna létre a tengeri létesítmények üzemeltetői, valamint a halászathoz, az akvakultúrához, a hajózáshoz, a turizmushoz, a megújuló energiához kapcsolódó és egyéb tevékenységekben érintett tudósok közötti párbeszéd koordinálására.

Az uniós bizottság emellett új stratégiai iránymutatásokat fogadott el, hogy javítsa az uniós akvakultúra fenntarthatóságát és versenyképességét. Az iránymutatások felvázolják, miként lehet az ágazatot oly módon fejleszteni, hogy versenyképesége és ellenállóképessége mellett környezeti, illetve éghajlati teljesítménye is javuljon. Az előterjesztett iránymutatások azt is támogatni fogják, hogy az ökológiai akvakultúra számottevően bővüljön. Az akvakultúra-ágazat olyan egészséges élelmiszereket képes előállítani, amelyek éghajlati és környezeti lábnyoma általában kisebb a szárazföldi gazdálkodásból származó termékek lábnyománál - közölték.


Kép forrása: unspalsh.com / Szerző: Nicholas Doherty


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló