Bill Gates: a vega "hús" a jövő étele

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/04/12

A húsfogyasztás számos káros környezeti következménnyel (is) jár - tartja Bill Gates, ám elismeri, hogy mindenkitől nem várható el, hogy vegetáriánus legyen. Mi hát a megoldás?

A 2006-ban visszavonult Bill Gates-től megszokhattuk már a különös ötleteket, ám amennyire abszurdnak tűnik első hallásra a vegetáriánus hús gondolata, annyira égető és komoly a probléma, amire reagálni próbál. A Microsoft alapítójától egyébként sem áll távol a jótékonykodás, a fejlődő országok (gyermekei) iránti felelősségvállalás, e célra jött létre feleségével közös szervezete, a Bill & Melinda Gates Alapítvány is.

2050-re 9 milliárd embert kell ellátni fehérjével
A vegán "húst" népszerűsítendő, Future of Food címmel Gates egy aloldalt hozott létre, amellyel azt próbálja szemléltetni, miért olyan káros az egyre növekvő húsfogyasztás, és hol tart a hús "újra-feltalálásának" folyamata.

Az utóbbi 20 évben megduplázódott a húsfogyasztás - olvasható oldalán - és 2050-ig újabb duplázás várható, köszönhető a növekvő gazdaságnak. Az, hogy az emberek általánosságban több hús bevitelét engedhetik meg magunknak persze jó, ám az állatállomány növekedését - akik rengeteg helyet igényelnek,  növényt és vizet fogyasztanak el, ugyanakkor nagy mennyiségű metánt bocsátanak ki - már nem tudja kezelni kis bolygónk.

Köztudott emellett, hogy a hús előállítása és szállítása is mekkora energiákat emészt fel, és a 2050-re várható 9 milliárd embernek már biztosan nem lesz mód előállítani a kívánt húsmennyiséget, ám nem kérhetünk meg mindenkit, hogy váljon vegetáriánussá. Így egyéb lehetőséget kell számba vennünk, hogy az erőforrások rombolása nélkül termeljünk húst - tartja Gates. Az egyik ilyen megoldás a vegán hús előállítása lehet, amely nélkülöz mindenfajta állati eredetű hozzávalót, ugyanakkor ízletes.

Az állatok helyett az emberek kapjanak növényi fehérjét
A jövő élelmiszere elsősorban a fejlődő országok lakói számára kulcsfontosságú, akik gyakran nem jutnak elegendő fehérjéhez - ez pedig részben éppen annak köszönhető, hogy főként az állati fehérjékre hagyatkoznak. Miközben számos gabonanövény (rizs, kukorica, búza és a szója) tartalmazza a szükséges fehérjét és aminosavakat. A probléma, hogy ahelyett, hogy ezekkel az embereket táplálnánk, a haszonállatoknak adjuk - mindez pedig egy igen kevéssé hatékony fehérjeszállítási rendszert eredményez. Minden 10 kilogramm gabonaszállítmányért ugyanis csupán 1 kilogramm marhahúst kapunk cserébe - na, meg persze az összes üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 51 %-át.

Mit tartalmaz a vegán hús és tojás?
Élelmiszertudósok már ki is fejlesztették az egészséges, növényi alapú alternatívákat, amelyek íze akár a tojásé, csirkéé vagy egyéb fehérjeforrásé. Gates két úttörő vállalatról is ír, amelyek ezzel a módszerrel kísérleteznek - hőt ás nyomást használva a növény "hússá", vagyis fehérjeforrássá való alakításához.

Az egyik cég, a Beyond Meat első terméke, a "Csirkementes Csíkok" főként  szója-és borsófehérjét tartalmaznak, de jövőbeni termékeikben felválthatja a vitatott összetevőt - a szóját -  olyan növényi fehérjék, mint a csillagfürt, az árpa és a mustármag. A Hampton Creek Foods inkább tojáshelyettesítőjéről ismert: a termék úgy néz ki, mint egy szürkészöld por - ezt kell hidratálni fogyasztás előtt - amely tartalmaz repcét, borsót, napraforgót és a lecitint is. Az íze (állítólag) mégis olyan, mint a valódi tojásé. Ahogy Bill Gates fogalmaz: - Megkóstoltam a Beyond Meat csirke-alternatíváját, és nagy hatással volt rám. Nem tudnám megmondani a különbséget a Beyond Meat és a valódi csirke között. A Beyond Eggs és a Hampton Creek Foods tojáshelyettesítője pedig nem gazdag koleszterinben, ellentétben az "igazi" tojással.

A sónak is létezik alternatívája
Egy harmadik cég, a Nu-Tek Food Science emellett annak is megtalálta a módját, hogyan lehetne a közönséges konyhasót egészségesebben helyettesíteni: ilyen anyag kálium-klorid (kémiai értelemben ez is só), amely íze akár a konyhasóé, ám csupán egy töredéke a nátrium.

Hogy lesz-e széles piaca a húsmentes húsnak, kiderül - mindenesetre egészségünk és környezetünk védelmén túl még a költséghatékonyság is emellett szól.


Kép forrása: flickr / TNS Sofres

 

forrás: thegatesnotes.com

A rovat új hírei

Hasonló

Vegán hentesbolt nyílik

A Növényevő hentesek kolbászairól állítólag meg sem lehet állapítani, hogy nincs bennük hús.