Ceruzaelem és rákpáncél

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/06/22

Az elemekben megtalálható szenet fel lehetne váltani valamilyen más anyaggal?

Tették fel maguknak a kérdést a Stanford egyetem tudósai, akik a rákok páncéljának struktúráját tanulmányozták. A kutatók Yi Cui vezetésével kiderítették, hogy az elektródák hatékony keretrendszereként lehetne használni a rákpáncélt, ami akár fel is válthatná az elemekben eddig használt szenet. Az elem hatékonysága és élettartama jelentősen megnőne ezzel a technológiával, habár teljes összehasonlításra nincs lehetőség, ugyanis Cui tesztjei elektródákkal történtek. A tudósok tehát folytatják a kutatásokat.

Az élelmiszeripar évente nagyjából 500 000 tonna rákpáncélt, mint szerves hulladékot termel ki. Ez a felfedezés megoldást jelentene a rákpáncélok környezettudatosabb felhasználására amellett, hogy így hosszabb életű, jobb elemekhez jutnának a fogyasztók is. Megjegyezendő azonban az is, hogy a jelenleg használatos elemek felett eljárt az idő, a technológiai váltás pedig már a küszöbön van. A közlejövőben a mindennapjaink részévé váló energiacella viszont nem igényel szenet, kérdés tehát, hogy a kutatás eredményeit az elemeken kívül még mire lehet majd felhasználni.

 

forrás: inhabitat, wikipedia

A rovat új hírei

Hasonló

Izzadságból energia?

Izzadságból termel energiát a bioelem, amely kutatók szerint képes lesz órákat, okostelefonokat és más kütyüket is üzemeltetni.

Véradó rákok

Az atlanti tőrfarkú rákok vére évente számtalan emberi életet ment meg. Azonban az állatok egy része belepusztul a véradásba.

A rákok is szoronghatnak

A rákfélék is képesek lehetnek a szorongásra - legalábbis egy új tanulmány eredményei szerint.

Organikus elem

Az új nanoelem olcsón előállítható, környezetkímélő. És fából van...