Organikus elem

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/07/30

Az új oraganikus egység költséghatékonyan előállítható, környezetkímélő. És nagyrészt fából készül.

Liangbing Hu és csapata egy olyan új elektromos energia tárolón dolgoztak, amely környezetbarát, költséghatékony, és a jelenlegi elemek technológiai problémájától mentes (elektronok tárolási problémája).

Az általuk létrehozott elem egy fa-alapú, úgynevezett organikus egység. A papírlapnál 1000-szer vékonyabb, ónnal bevont lucfenyőszeletekből álló elem - a farostoknak köszönhetően - több mint 400 töltést bír, amely így a leghosszabb ideig használható nanoelemek közé sorolható. "A farostok amik korábban még ásványi anyagokban gazdag vizet tároltak, ideálisak a folyékony elektrolitok tárolására." - mondta Liangbing Hu.

A lítiumnál kisebb hatékonyságú nátriumot alkalmaztak, ezért kisebb kütyüinkben (pl. mobiltelefonban) valószínűleg nem fogunk találkozni az új technológiával, ám mivel költséghatékonyan előállítható, jóval nagyobb méretben ideális lehet nagymennyiségű energia tárolására, például nap- és szélerőművek esetében.

A felfedezés komoly előrelépést jelent az energiatárolási megoldások területén. Ugyanakkor az eljárás alapját a fa adja, így természetvédelmi szempontból kérdéses a technológia pozitív megítélése, egészen addig, amíg pontosabb információval nem szolgálnak a kutatók (pl. mennyi fa szükséges egy erőmű esetében, milyen az amortizáció, stb.).

 

forrás: sciencedaily.com, inhabitat.com

A rovat új hírei

Hasonló

Izzadságból energia?

Izzadságból termel energiát a bioelem, amely kutatók szerint képes lesz órákat, okostelefonokat és más kütyüket is üzemeltetni.