Növényenergiával működő rádió

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/02/15

A képen látható moha mennyiség elegendőnek bizonyult egy rádió energiaellátásához. Az áram kinyerésére úgynevezett MFC-t (Microbal Fuel Cell) használtak. Küszöbön tehát egy új technológia, a kérdés "csak" az, vajon milyen módon és mennyire avatkozik be a növények életébe, fejlődésükbe.

A fa alapú organikus elem után itt egy új technológia, az MFC, amelynek lényege, hogy szerves anyagból képes elektromos energiát előállítani.

A svéd tervező, Fabienne Felder és a Cambridge egyetem tudósai, Dr. Paolo Bombelli biokémikus és Ross Dennis botanikus vezette projekt keretében olyan MFC-t fejlesztettek ki, amely a növény fotoszintetizálása során keletkező elektronokat elfogja és elektromos energiát generál belőlük (elektron többlet nyerésével működnek a napelemek is).

 

Kép forrása: youtube / Moss fm

A csapat reméli, hogy a technológia - bár még gyerekcipőben jár - 5-10 éven belül kereskedelmileg is életképes lesz. Ehhez még nagyobb fokozatra kell kapcsolniuk a kutatás - fejlesztés tekintetében. Ez idáig a moha bizonyult a leghatékonyabbnak, de további növényeket is be kívánnak vonni a vizsgálatba. "Hogy a hatékonyságot növelni tudjuk, tesztelnünk kell más növényeket is, hogy megtalálhassuk a legmegfelelőbbet. Elméletben pedig bármelyik fotoszintetizáló növény felhasználható biológiai napelemként." - mondta Ross Dennis.

Fabienne Felder így nyilatkozott: "Jelenleg az általunk használt technológia az elektronok 0,1%-át tudja felhasználni, de ez fejleszthető további kutatásokkal." A technológia jelenlegi hatékonyságával Felder szerint ha a Londonban élők 25%-a (2,7 millió ember) mohával tölthetné a telefonját (körülbelül 2 órát venne igénybe egy teljes feltöltés), azzall egy teljes falu ellátására elegendő elektromos áramot spórolhatnának, azaz 42,5 millió kWh-t, amely 6,81 millió fontnak, és évente 39.632 tonna kibocsájtott széndioxidnak felel meg.

A technológiája tehát új távlatokat fog nyitni az energia szektorban, ugyanakkor felveti a kérdést, hogy milyen hatása van a növények életére, fejlődésükre. Nyomon fogjuk tehát követni a kutatással kapcsolatos híreket, és amint lesz új információnk, ismét értekezünk a témában.

 

forrás: dezeen.com, wikipedia.org, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Izzadságból energia?

Izzadságból termel energiát a bioelem, amely kutatók szerint képes lesz órákat, okostelefonokat és más kütyüket is üzemeltetni.

Áram az aszfaltból

Nemrég állították forgalomba azt a két autóbuszt, amelyek az aszfaltból nyerik az energiát.