Egy óriásgát miatt árasztanak el egy ősi települést Délkelet-Törökországban

Hír

írta: ecolounge
2017/04/19

Az Ilisu nevű óriásgát és erőmű elkészültével víz árasztja majd el a Tigris folyó partján fekvő 12 ezer éves Hasankeyf települést a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Batman tartományban.

Zeynel Bey 15. századi kőből készült türbéjét, amely 1100 tonnát nyom, kedden egy darabban szállították volna el az újkőkori Hasankeyfből a helyette épülő új településre, de az Ihlas török hírügynökség jelentése szerint a műveletet a heves esőzés okán két-három héttel elhalasztották. A műemlék "átköltöztetése" mintegy 8 órát fog igénybe venni.

Az Ilisu-gát Törökország legnagyobb, legalább 1 milliárd dollár értékű vízierőmű-projektje. Az építési munkálatok 2006-ban kezdődtek, de 2009-ben a német, az osztrák és a svájci kormány visszavonta a projektre tervezett hitelt, mivel a létesítmény szerintük kulturális és környezeti veszélyeket hordoz magában.

A török kormány kitart az ügy mellett, mondván a gát hozzájárul az ország növekvő energiaszükségletének fedezéséhez. Az Ilisu vízerőmű 3,8 gigawattóra elektromosságot termelne évente és a hatalom szerint elősegítené a beruházásokat a kurdok lakta régióban.

A projekt következtében Hasankeyf - és a környező falvak többsége - víz alá kerülne, ahol fontos történelmi emlékeket, beleértve két sírt, a Szulejmán szultán dzsámit, egykori barlanglakásokat és még feltárásra váró régészeti lelőhelyeket is találunk. Néhányat közülük, így Zeynel Bey türbéjét is, áthelyezésre vagy felújításra elkülönítettek. Csak a folyó felett magasabban fekvő sziklás fellegvár menekülne meg a víztől.

Faruk Bülent Baygüven, Hasankeyf körzet elöljárója, márciusban az Anadolu török állami hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a 80 százalékban már kész új Hasankeyf lesz a régió fő vonzereje.


Kép forrása: Wikipedia / szerző: ccfarmer (Prst)

 

forrás: MTI, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló