Elektromos autóval készül a Porsche és az Audi

Hír

2015/09/27

A 66. Frankfurti Motor Show az elektromos autók terén is tartogatott újdonságokat. Egyre többen igyekeznek versenyre kelni a Teslával.

Múlt csütörtökön nyitotta meg kapuit és a mai napon zárul a Nemzetközi Motor Show Frankfurtban (IAA), melyet a páratlan években rendeznek meg, és amelyen a legnagyobb gyártók kapnak lehetőséget arra, hogy bemutassák aktuális újdonságaikat, innovációikat. A palettáról így természetesen az elektromos autók sem hiányozhatnak, melyekre egyre több cég fordít figyelmet, bár egyelőre még mindig a luxuskategóriába tartoznak. Ezúttal a Porsche és az Audi készült meglepetéssel.

A Tesla versenytársa
Az Audi nem kisebb célt tűzött maga elé, minthogy e-tron quattrója a Tesla harmadik generációs crossoverjével, a Tesla X modellel keljen versenyre, melyet szeptember 29-én mutatnak be.

Az Audi vezérigazgatója, Rupert Stadler is ambiciózusan nyilatkozott a kérdésről, reményei szerint az autó iparágvezető lehet majd energiahatékonyságával és könnyű kezelhetőségével. Igaz, erre még legalább három évet várni kell, 2018-nál hamarabb ugyanis valószínűleg nem kerül piacra az új modell.

Az autó egyébként 4,88 méter hosszú, 1,92 méter széles, 1,55 méter magas és 3 elektromos motort tartalmaz, egy elöl, kettő pedig hátul található. A mérnöki megoldások egy részét a Porsche R8 e-tron sportkocsitól kölcsönözték. 95 kilowattórás akkumulátorral rendelkezik, 497 kilométert (310.7 mérföld) képes megtenni egyetlen töltéssel és körülbelül 50 percig tart teljesen feltölteni – feltéve, ha nem a vezeték nélküli töltést választjuk, mert akkor egy kicsit több időt vesz igénybe. Emellett a napelemes tető is adhat némi extra töltést. 4.6 másodperc alatt gyorsul 100 kmórás sebességre.

A Porsche küldetése
A Porsche sem nézte ölbe tett kézzel az elektromos autók területén tett előrelépéseket. – Fel kell készülnünk a jövőre, és úgy gondoljuk, hogy épp megfelelő az idő erre – mondta Wolfgang Hatz, a Porsche's kutatási és fejlesztési igazgatója az autóról. A Mission E nevű négyajtós szedán rövidebb és alacsonyabb, azonban szélesebb, mint a Tesla S modellje. Teljesítmény paraméterei - akárcsak az Audi esetében - szintén impozánsak: 600 lóerős, akkumulátoros hajtásrendszerrel rendelkezik, egy töltés 496 kilométerre (310 mérföldre) elegendő, és 15 perc alatt tölthető újra 80%-os kapacitásig. 3.5 másodperc alatt gyorsul 100km/órás sebességre. A járművet 5 éven belül dobhatják piacra.

(A Porsche egyébként nem ma kezdte az elektromos autók gyártását, egyik korábbi cikkünkben bemutattuk az 1898-ban épített P1-et, amelyet nemrég kiállítottak a stuttgarti Porsche Múzeumban.)

Szélesedő piac?
E két márka mellett persze más gyártók is felvették terveik közé az elektromos autók gyártását, elég ha a két számítástechnikai óriásra, az Apple-re és a Google-ra gondolunk, emellett pedig azt rebesgetik, hamarosan a Mercedestől és az Aston Martintől is számíthatunk komoly újításokra. Mindenesetre addig is kíváncsian várjuk a Tesla X modelljét.


Kép forrása: flickr / Audi AG

 

forrás: usatoday.com, ibtimes.co.uk, greencarreports.com

A rovat új hírei

Hasonló