Elektromos Porsche 1898-ból

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/02/07

Ferdinand Porsche, mérnök, a Volkswagen Bogár és a legelső Porsche autó tervezője 1898-ban építette meg a P1 névre hallgató elektromos autóját, amely mostantól megtekinthető a stuttgarti Porsche Múzeumban.

Dr. Ing. h. c. Ferdinand Porsche (Maffersdorf, 1875. szeptember 3. - Stuttgart, 1951. január 30.) már fiatal korában is igen nagy érdeklődést mutatott az elektrotechnika iránt. Munkája mellett (Vereinigte Elektrizitäts AG. Bela Egger bécsi magyar vállalkozás) végezte el a Császári és Királyi Ipariskola tanfolyamait, valamint rendszeresen hallgatója volt a Technikai Múzeum elektrotechnikai előadásainak is. Tehetsége igen korán megmutatkozott, munkaadója idővel konstrukciós munkákba is bevonta, ahol gyakorlati tudását fejleszthette.

1897-ben a Ludwig Lohner udvari kocsigyártó céghez került, ahol villamos autókkal kísérleteztek, ugyanis abban az időben még nem lehetett tudni, hogy a gépkocsik meghajtásának alapja az elektromosság, a gőz vagy a benzin lesz-e. Jacob Lohner a villamosság mellett tette le voksát.

Egy évvel később, Porsche és Lohner megépítették a P1-et, amely - korát messze megelőzve - messze kitűnt az akkori elektromos autók sorából. A korabeli lófogatú Viktória-hintóhoz hasonlító jármű technológiai szempontból maga volt a csúcs: 130 kg súlyú elektromos motorja átlagosan 3, maximálisan 5 lóerőt termelt. Az 1,3 tonna összsúlyú jármű az óránkénti 35 kilométeres sebességet is elérte. A beépített óriási elem és az akkumulátor (összsúlyuk 1 tonna) feltöltését követően a jármű akár 80 kilométeres menettávot is megtehetett egyhuzamban.

Egy 40 kilométeres berlini versenyen a mezőnyt 18 perccel megelőzve ért célba, sőt, a - manapság már természetesnek tekinthető - alacsony energiafogyasztása miatt megnyerte a gazdaságossági díjat is.

Négy évvel megépítése után egy raktárépületben helyezték el, ahol az elmúlt száz évben szinte teljesen érintetlen maradt. Egy ausztriai pajtában találták meg 2013-ban. Helyreállítása után a stuttgarti Porsche múzeumban állították ki.


Fotó forrása: flickr / szerző: Don O'Brien

 

forrás: wired.com, wikipedia.com, porsche.com

A rovat új hírei

Hasonló