Küszöbön az elektromos Porsche gyártása

Hír

2015/12/12

A Porsche komoly hagyományokkal büszkélkedhet az e-autó-tervezés terén olyannyira, hogy az első elektromos meghajtású járművüket maga Ferdinánd Porsche alkotta meg még 1898-ban! A soron következő elektromos autójukra több, mint egy évszázadot kellett várnunk.

Az új konstrukció jövőre még biztosan nem jelenik meg az utakon
A Mission E névrre keresztelt járművet néhány hónappal ezelőtt a Frankfurti Motorshow-n mutatták be, most pedig a Porsche felügyelőbizottsága is jóváhagyta a gyártását. Ez azt jelenti, hogy - bár valószínűleg a VW körüli botrány is egyre inkább az elektromos autók fejlesztésére tereli a vállalat figyelmét -  nagyjából egy évtizeden belül kerülhet piacra az új konstrukció.

Nagy beruházások a vállalatnál
Annak, hogy még mindig várni kell az elektromos Porschera, anyagai okai is vannak, hiszen a fejlesztések különösen nagy befektetéseket igényelnek a cégtől. Stuttgart-zuffenhauseni gyárukban 1000 új munkahelyet teremtettek, és újabb 700 millió eurós befektetést terveznek itt. Az elkövetkező néhány évben új festő- és összeszerelő üzem épül, emellett a meglévő motorgyárat is bővítik az elektromos motorok gyártásához, valamint új beruházásokat terveznek weissachi fejlesztési központjukba is.

Impozáns teljesítmény paraméterek
Az autó egyébként 440 kW-os, illetve 600 lóerős teljesítménnyel rendelkezik, egy töltéssel körülbelül 500 kilométert képes megtenni. Összkerék-meghajtású, a nyomaték automatikusan oszlik el a 4 keréken a vezetési körülményektől függően, és 3,5 másodperc alatt gyorsul 96 kilométer/órás sebességre.
A töltőtechnológiája szintén említésre méltó, a cég szerint a 800 voltos töltőnek köszönhetőn mindössze 15 perc szükséges ahhoz, hogy az autó 80%-os töltöttséget érjen el. Kérdés persze, hogy mire sorozatgyártásra kerül a modell, ez a szupertöltés még mindig gyorsnak fog-e számítani. Például az újabb Tesla modellek már most is "villámgyorsan" tölthetőek, amihez persze gyors töltő-egység is szükségeltetik, erről itt írtunk.


Kép forrása: Wikipedia, flickr / szerző: youkeys

 

A rovat új hírei

Hasonló

Befellegzett a dízelautóknak?

A Volkswagen körül kirobbant botrány óriási kérdése: a nagyteljesítményű, környezet- és pénztárcabarát dízelautó ...