Google és Microsoft az erdőiparban

Hír

2013/07/18

Az erdőiparban korábban is használtak olyan programokat, amelyek a termelés hatékonyságát éppúgy képesek voltak elemezni, mint az esetleges erdőtüzeket. A két szoftveróriás komoly lehetőséget lát a témában.

A legismertebb név az erdészeti analitikai szoftverek kialakításában a kanadai Remsoft vállalat, amelynek szoftvere képes alkalmazkodni mind a szociális, mind pedig a környezeti változásokhoz. Azonban a tucatnyi információ gyűjtés és tudományos számítógépek használata mellett is, az erdőipari szoftverekkel dolgozó kutatóknak egy-egy eredmény megszületésére akár egy évet is várniuk kellett, legalábbis eddig.

Az elemzési folyamat a Google és a Microsoft figyelmét is felkeltette. Mindkét cég felhő-alapú számítógépes technikát is alkalmaz (cloud computing), a Remsoft pedig lehetőséget biztosított a számukra, hogy csatlakozzanak már meglévő rendszerhez.

A Google neve alatt futó „Global Forest Watch 2.0” egy interaktív monitoring rendszer, amely nagy sebességű internet kapcsolat és a műholdas technológia segítségével távoli adatokat gyűjt össze. A kutatócsoportok a kapott információkat gyorsabban értelmezik, és dolgozzák fel, a műhold használata pedig mindenképpen olcsóbb megoldást jelent. Az új rendszerrel nyomon követhetőek az erdőírtások és a futótüzek is. A rendszer bevezetése ez év végére várható.

Eközben Görögországban már bevezették a Microsoft felhő-alapú alkalmazását, amelyhez olyan háttéradat-információkhoz van szükség, mint például az időjárás, domborzati növényzet, valamint a korábbi tűzesetek. A program, melyet a Microsoft elsősorban kutatócsoportoknak fejlesztett, a „Venus C” nevet viseli. Az alkalmazás olyan programokat egyesít, mint a „Bing Maps”, Microsoft Silverlight és a „Windows Azure”. Előnye, hogy meghatározza a tűzveszély esélyét egy adott régióban, a felhő alapú alkalmazás pedig szimulációt hoz létre, mely segítségével a tűzoltók és a hatóságok akár egy tervezetet is elkészíthetnek, igazi veszélyhelyzetek esetére.

 

A rovat új hírei

Hasonló