Bővül a Google Street art gyűjteménye

Hír

írta: MTI
2015/03/24

A Google Kulturális Intézetének oldalán már több mint tízezer street art alkotást nézhetnek meg az internetezők.

A street artról szóló gyűjteményt 34 ország 86 művészeti szervezetének segítségével állították össze - olvasható a Google szerdai közleményében. A street art alkotói a várost vászonként használva többek közt graffitivel, szoborinstallációkkal és mozaikokkal alakítják a városképet. Mivel ezek az alkotások gyakran rövid időn belül eltűnnek, ezért a világ 34 országban több ezer műről készült digitális felvétel, és került fel a virtuális múzeumba.

Közterületeken megjelenő street art műveket 2014 júniusa óta tekinthetnek meg az internetezők a Google kulturális oldalán. Akkor még 31 partner segítségével több mint ötezer street art kép és csaknem 100 kiállítási anyag volt a globális internetes múzeum része, de a kezdeményezés legújabb lépéseként 55 új művészeti szervezet közreműködésével már több mint tízezer, stencillel készült művet, szoborinstallációt, mozaikot és kollázst, valamint több mint 260 virtuális kiállítást nézhetnek meg a felhasználók.

A Google művészeti kezdeményezése egy Chrome-bővítménnyel is bővült, amelynek segítségével egy új keresőlap megnyitásakor egy festmény jelenik meg a böngészőben. A művek gyakorisága változtatható aszerint, hogy naponta, vagy inkább minden egyes új lapnál jelenjen meg új festmény.

A Google Kulturális Intézetének (Google Cultural Institute) célja, hogy a világ kulturális kincsei, archívumai, örökségei elérhetővé váljanak a világhálón, hogy minél többen ismerhessék meg őket. Az intézet virtuális múzeumában az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum anyaga is megtalálható, az Iparművészeti Múzeumban pedig 2013. októbere óta virtuális sétát is tehetnek az internethasználók.

Az intézménynek mintegy 500 partnere van a világ 60 országában, így csaknem 70 ezer műtárgy szerepel a múzeumban, amely közül több mint 100 darabot rendkívüli részletességgel, akár "gigapixeles" felbontásban is meg lehet tekinteni.


Kép forrása / Szerző: Airair

 

A rovat új hírei

Hasonló