Hőlégballonos internet éles tesztje

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/08/23

A Google háza táján hamarosan megkezdődnek az éles tesztek.

A Google mindenhova, még a világ legeldugottabb helyeire is eljuttatná az intenetet, például Afrika és Délkelet-Ázsia távoli területeire, ahol jelenleg kizárólag a drága, műholdas internet használható. A Project Loon nevű program keretében héliummal töltött hőlégballonokkal juttatnák internethez az előfizetőket. A technológiában az a legzseniálisabb, hogy nincs szükség drága optikai kábelekre. A sztratoszférába, avagy 20 km magasságba felküldött ballonok biztosítanák a 3G sebességű internetet.

 


A ballonok napenergiát használnak működésükhöz. 4 órányi napsütés elegendő egy teljes napra. Tíz kilométerenként elhelyezett földi állomásokról juttatják el a jeleket a ballonokra, amelyek aztán 1250 négyzetkilométeres körben sugározzák az internetet. A ballonok egymással is kommunikálnak.

A végső cél, több ezer ilyen ballon felengedése a sztratoszférába, hogy az egész világ számára hozzáférhetővé váljon az internet.

Az első tesztek tavaly októberben Kentucky-ban kezdődtek, idén júniusban Új-Zélandon már 30 darab hőlégballonnal próbálták ki az új a technológiát. A Google most a szolgáltatás éles tesztjét kezdi meg Kaliforniában.

 

forrás: google.com, inhabitat.com, technet.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Jasper projekt

A Google nevével fémjelzett zöld beruházás összértéke eléri 12 millió dollárt.