Három napelemparkot épít a Mol

Hír

írta: MTI
2018/03/03

Tiszaújvárosban, Százhalombattán és Füzesgyarmaton épít villamos energiát termelő napelemparkokat a vállalat.

Az innovatív és alternatív technológia terjesztése része a társaság stratégiájának - ezt Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója mondta a Budapesten megtartott sajtótájékoztatón, csütörtökön.

A Mol három üzemében márciusban indul az építkezés összesen 37 hektáron, a napelemparkok várhatóan az év végéig elkészülnek, és a megtermelt zöldáram mintegy 9000 tonna széd-dioxid-kibocsátást vált majd ki. A naperőművek összesen 18 megawatt kapacitással működnek majd, és több mint 9000 háztartás áramszükségletét biztosítják.

A Mol 2030-ig szóló stratégiájában a megújuló energiatermelés mellett is elkötelezte magát. A társaság idén januártól Mol Limo néven közösségi autómegosztó szolgáltatást is kínál, és hamarosan több száz elektromos töltőt állít fel a régióban a Next-E konzorcium keretében.

A barnamezős beruházás költsége több milliárd forint, a pontos összeget a Mol üzleti titokként kezeli. A társaság saját forrásból fedezi a költségeket, és a beruházás megtérülő lesz, mert a projektet a kötelező átvételi támogatás (KÁT) feltételei szerint valósítják meg, ennek keretében a Mavir szabályozott áron veszi át a megtermelt energiát húsz évig.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára hangsúlyozta, nemzeti és európai célrendszert is szolgál a Mol beruházása. Kitért arra, hogy a Mol csoport meghatározó része a magyar gazdaságnak, az egyik legnagyobb költségvetési befizető, valamint kiemelkedő vállalatcsoport a térségben is. A beruházás hozzájárul Magyarország megújuló energetikai vállalásainak teljesítéséhez is. Hozzátette, kellő egyensúlyt kell kialakítani a háztartási méretű kiserőművek termelése és a nagy, ipari méretű, megújuló forrásból származó áramtermelés között. Kiemelte, a magyar energiastratégia célja a megújuló energiák rendszerbe állítása, részarányuk növelése, valamint az atomenergia alkalmazása annak érdekében, hogy egyre nagyobb legyen Magyarországon a széd-dioxid-kibocsátástól mentes energiatermelés aránya.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló