Íme a virág alakú napelem, amely 40%-al hatékonyabb a hagyományosnál

Magazin

2017/03/05


A természet ezúttal is hasznos ihletforrásnak bizonyult. A napraforgót mintázó napelem teljesítményben lekörözheti tetőre szerelt társait.

A Smartflower POP nevű napelemrendszer osztrák fejlesztői a napelemek hatékonyságát akarták fejleszteni. Így született meg a napraforgót mintázó kis gépezet, mely akár egy kisebb hátsókertben is felállítható. Amint felkel a nap, az eszköz teljesen automatikusan kinyílik, összesen 18 m2-nyi napelemes felületet biztosító „szirmait” a nap felé irányítja, s már termeli is az áramot. Kéttengelyű napkövető rendszerének köszönhetően igazodik a Nap járásához, majd miután az utolsó sugarak is eltűntek, összezáródik (rossz idő esetén ugyancsak, ahogyan az a lenti videóban is látható).

A készítők szerint a rendszer évente körülbelül 4 000 kWh-nyi áramot szolgáltat, vagyis körülbelül 40%-al többet, mint az azonos méretű, tetőre szerelt társai. Ez a mennyiség lefedi egy átlagos közép-európai háztartás villamosenergia-igényét. A termék honlapja szerint az egy óra alatt termelt áram elegendő egy lasagne elkészítéséhez vagy 15 órányi tévézéshez, 101 telefontöltéshez vagy 182 órányi LED hangulatvilágításhoz. A megtermelt áram ugyanakkor a közhálózatra is visszatáplálható.

A gyártó reméli, hogy az eszköz afféle zöld névjegyként szolgálhat majd a különböző cégeknek, és közterületeken, állomásokon, bevásárlóközpontokban is feltűnhet, mint a fenntarthatóság "nagykövete".


Kép forrása (illusztráció): WikipediasmartflowerTMticket #2015081010022236

 

forrás: smartflower.com

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai