A nyomtatható napelemet már feltalálták, most a hatásfokának növelésén dolgoznak

Magazin

írta: ecolounge
2016/01/19

A papírvékony, érmenagyságú napelemeket szinte bármilyen anyagra lehet nyomtatni. Igaz, a hatékonysága még elmarad a hagyományos napelemekhez képest, de ígéretes jövő elé néz.

A kutatók folyamatosan keresik annak a módját, hogyan lehet minél egyszerűbben és gazdaságosabban napelemeket gyártani. Több helyen is kísérleteznek például a 3D-s nyomtatással készülő napelemek fejlesztésével. A legfigyelemreméltóbb eredmények között van egy ausztrál kutatócsoport munkája. A különböző tudományterületek szakembereiből alakult kollektíva 5 éve indította el kutatási projektjét, eredményeik pedig egyre ígéretesebbek. 2013-ban sikerült papírvékony, nyomtatható napelemeket alkotniuk, melyek hatásfokát azóta is igyekeznek növelni. A kutatás a Victorian Organic Solar Cell Consortium (Viktóriai Organikus Napelem Konzorcium) keretében valósult meg.

Előnyök
A kutatók szerint a napelemek akár egész felhőkarcolókat is elláthatnak árammal, de remélik, hogy legalább az alacsonyabb kapacitású változat piacra történő gyártása mielőbb elkezdődhet. Ráadásul előnyként említik még, hogy a hagyományos napelemektől eltérően ezt a változatot egyenes az építési anyagokba tudják nyomtatni, akár üvegbe és cserépbe is. Ez a tényező pedig növeli a formatervezés lehetőségeit is. Ugyanakkor az elemek jóval kisebb tárgyakba, például iPadekre is nyomtathatók. Méretük körülbelül érmenagyságú, és speciális „naptinta” felhasználásával készülnek, mely foglyul ejti a napfényt.

- A nyomtatási folyamat ahhoz hasonló, ahogyan a műanyag bankjegyek készülnek – mondta Fiona Scholes, a kutatás egyik résztvevője még 2013-ban.

 

Hátrányok
A napelemeket először a Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO  - Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet) claytoni épületének tetején próbálták ki, és úgy tűnt, a hatékonyságuk egyelőre nem veszi fel a versenyt a hagyomány napelemekkel. A 18 hónapos kísérleti fázisban 10-szer kevésbé hatékonynak bizonyultak, mint a klasszikus napelemek, tehát még dolgoznak a fejlesztéseken. A projektet a victoriai kormány mellett az Australian Renewable Energy Agency (Arena – Ausztrál Megujuló energia Ügynökség) támogatja.

- Nagyszerű lenne, ha hasonló kapacitást érhetnénk el alacsonyabb költségekkel. A szilikon ára csökken, de a műanyag még olcsóbb, a nyersanyagok tehát költséghatékonyak. Emellett az eszköz felhős időben is működőképes – tette hozzá Scholes.

A kutatók bíznak abban, hogy néhány éven belül nagy fejlődéseket érhetnek el a technológiával.

 

 

A rovat új hírei

Hasonló