Ismét jön az őszi autós ellenőrzés: kiszűrik a környezetszennyező kocsikat

Hír

írta: MTI
2021/09/27

Idén huszonötödik alkalommal  indul országos közúti akció, melynek célja a gépkocsik környezetvédelmi állapotának felmérése. Hétfőtől péntekig Budapesten és három vidéki nagyvárosban számíthatunk ellenőrzésekre.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló akció immár negyedszázados múltra tekint vissza. A hagyományos őszi ellenőrzéssorozatban a hazai gépkocsiállomány átlagos környezetvédelmi állapotát mérik fel, a változását vizsgálják és értékelik.

Az akcióban a járművek esetleges problémáira hívják fel a figyelmet, az erősen szennyező autókat időszakos vizsgálatra rendelhetik be. A kirívóan rossz állapotú, erősen szennyező gépkocsival közlekedőknek aztán két hónapon belül időszakos műszaki-környezetvédelmi vizsgálaton kell megjelenniük járműveikkel. Mindez azért fontos, mert a közúti közlekedés zöldítése a forgalomban lévő kocsik műszaki állapotának javításával, rendszeres karbantartásukkal is elősegíthető.

Idén is öt napon keresztül végeznek várhatóan 6-700 közúti mérést Budapesten, Debrecenben, Győrben és Szegeden. A területileg illetékes Közlekedési Felügyeletek munkatársai minden nap másutt, a fővárosban 15, a vidéki megyeszékhelyeken öt-öt helyszínen dolgoznak majd.

A hosszú távú tapasztalatok azt mutatják, hogy a helyzet javult: a kilencvenes évek végén csak minden második gépkocsi volt megfelelő, az elmúlt évtizedre már tízből kilenc autó állapotát találták előírásszerűnek. Igaz, az utóbbi években stagnálás, kismértékű romlás figyelhető meg a környezetet, a levegő minőségét kímélő járművek arányában.

A közlekedés és benne túlnyomórészt a közúti forgalom a magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért felel. A magyar kormány 2050-re klímasemlegessé kívánja tenni Magyarországot, és ehhez a klíma- és természetvédelmi akciótervben is több intézkedéssel ösztönzi az ágazat zöldítését. A zöld busz program támogatásával országszerte legalább 1100 elektromos busz áll forgalomba 2025-ig.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Ruben de Rijcke

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló