8 nagyvárosban állhatnak forgalomban elektromos buszok egy mintaprojekt keretében

Hír

írta: MTI
2020/08/25

Zöldbuszos mintaprojekt indul nyolc magyar városban, az elektromos buszok beszerzéséhez, forgalomba állításához az állam összesen 800 millió forint támogatást biztosít a demonstrációs projektben részt vevő hét városnak, illetve a finanszírozási mintaprojekt keretében külön  800 millió forintot Debrecennek.

Először Debrecenben indul a projekt, a város legalább 12 elektromos busz beszerzését vállalta - mondta el ezzel kapcsolatban Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az M1 műsorában.

A Zöld Busz Program 2020-21-es forrásaira októberben írnak ki 4,2 milliárd forint keretösszegű pályázatot. A programban tíz évre átlagosan 20 százalékos támogatást ad az állam, de annak indulásakor ennél nagyobb intenzitású támogatást is vállal - mondta.

Hangsúlyozta: a program céljai között szerepel, hogy a magyar részarány elérje a 60 százalékot a buszgyártásban.

Az államtitkár az elektromos autók vásárlására adott támogatásról elmondta: tart a beadott pályázatok elbírálása. Több mint 1700 pályázat érkezett, amelyből eddig több mint 1500 volt sikeres.


Kép forrása: pixabay.com / Szerző: Esa Niemelä

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló