James Cameron rekordmerülése

Magazin

írta: Admin
2013/04/16

3D mozit forgat a Deepsea Challenger mélytengeri rekordmerüléséről James Cameron. Az 58 éves rendező maga vett részt az expedíción, így a filmet eredeti képekkel is színesítik.

Cameron, a rekorder
Új otthont kap a Deepsea Challenger (Mélytengeri kalandor) nevű mélytengeri kutatóhajó. A tengeralattjáró tavaly márciusban rekordot hajtott végre: több mint 11 ezer méteres merülést a Csendes-óceán mélyére, amely során elérte a Mariana-árok fenekét. A fantasztikus akció pikantériája, hogy a többek között a Terminátor, a Titanic és az Avatar című filmeket is jegyző hollywoodi rendező, James Cameron volt a hajó egyetlen utasa.

Az expedíciót több mint hétéves tervezés és felkészülés előzte meg. A rendező fejében viszont már 24 évvel korábban, A mélység titka című film elkészülte után megfogant az ötlet, amely tavaly végül valósággá vált. Cameron ezzel a világ első embere lett, aki egyedül érte el a Föld legmélyebb pontját. Rajta kívül mindössze két kalandor volt erre képes, még 1960-ban, ám ők együtt hajtották végre a merülést. Különbség az is, hogy a rendező a tengeralattjáróra szerelve több mint 180 technikai eszközt, főként nagyfelbontású háromdimenziós kamerákat vitt magával az útra. Cameron ugyanis filmet készít a kalandról.

Mélytengeri kalandor
A Deepsea Challengert a Woods Hole Óceanográfiai Intézet (WHOI) kutatói külön ehhez a merüléshez fejlesztették ki. Az együttműködésnek köszönhetően a merülés a filmkészítés mellett tudományos kutató célokat is szolgált. „Jim rekordmerülése inspirációként hatott mindenkire, és rávilágított a mélytengeri kutatások fontosságára” – nyilatkozta az ügyben Susan Avery, a WHOI elnök-vezérigazgatója. „Nagyon sok kihívással nézünk szembe az óceánnal való kapcsolatunk során, és nagyon sok új fejlesztésre van szükség. Ennek a partnerkapcsolatnak köszönhetően sok új robotikai és egyéb eszközt próbálhattunk ki éles körülmények között”.

A hajó 2012. március 25-én több mint kétórás merülést követően érte el a Mariana-árok 11034 méter mélyen fekvő fenekét. James Cameront teljesen lenyűgözte az utazás. „Amikor elértem a tengerfeneket, az teljességgel utánozhatatlan élmény volt. Megértettem az emberiségtől való teljes elszigeteltség érzését. Felfogtam, mennyire kicsik is vagyunk egy ilyen hatalmas, sötét, ismeretlen és felfedezetlen helyen”.

Kaland a filmvásznon
A Deepsea Challenger új otthona idén márciustól a filmstúdió. A Mélytengeri kaland című 3D mozi jeleneteit ugyanis az eredeti tengeralattjáró „főszereplésével” veszik fel. Cameron szerint ha elkészül, a film olyan élményt fog nyújtani, mintha a néző maga vett volna részt a merülésen. A film bemutatóját idén őszre tervezik.


Kép forrása: Woods Hole Oceanographic Institution (szerző: Ken Kostel)

forrás: ecorazzi.com

A rovat új hírei

Hasonló

Búvárdrón VS óceáni szemét

Ez idáig több millió tonna szilárd hulladék gyűlt össze a világ óceánjaiban. Egy új találmány elvégezheti a piszkos munkát.