Búvárdrón VS óceáni szemét

Magazin

2012/12/25

A több évtizednyi „kitartó” környezetszennyezés miatt több millió tonna, eltüntethetetlennek hitt szilárd hulladék gyűlt össze a világ óceánjaiban. Egy új francia találmány azonban elvégezheti a piszkos munkát…

A hetedik kontinens: Szemétsziget
Minden a Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget felfedezésével kezdődött. 1988-ban az amerikai illetőségű NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration – Nemzeti Óceán- és Légkörhivatal) közzétett egy tanulmányt, amelyben alaszkai tudósok 1985-88 között végzett kutatási eredményeit összegezték. A mérések az óceánban található szilárd hulladék mennyiségét és elhelyezkedését próbálták megállapítani, és kiderült, a különböző tengeráramlások összegzett hatására a Csendes-óceán északi részén kialakul egy konvergencia-zóna, az Északi Pacifikus Forgászóna.

Ebben viszonylag nyugodt körülmények között áll nagy mennyiségű tengervíz, és rajta, illetve benne az áramlások által összegyűjtött, pontosan nehezen meghatározható méretű, szigetté összeállt szeméttömeg. A tanulmány ekkor még csak feltételezte, ám későbbi kutatások be is bizonyították, hogy a világóceán többi konvergencia-zónája is hasonló szemétszigeteket hoz létre (mára már a korábban tisztának gondolt, ember által ritkán látogatott déli óceán vizében is kimutatható mennyiségű műanyag hulladékot találtak), a mai napig legnagyobb és legmarkánsabb azonban a Nagy Csendes-óceáni Szemétszigetként elhíresült pacifikus hulladéktömeg. Ennek legnagyobb része kisméretű, jelentős mennyiségben lebegő műanyagból áll, így a repülők, vagy műholdak számára észlelhetetlen. Méretét 700 ezertől egészen 15 millió négyzetkilométerig becsülik, ami a Csendes-óceán kiterjedésének több mint nyolc százaléka!

Nem szorul különösebb magyarázatra, mekkora hatása van ennek a jelenségnek a tengeri élővilágra. A kutatások szerint a szemétsziget 267 faj életét befolyásolja. A nagyobb, vagy lassabban bomló műanyag hulladék a madarak, teknősök, és egyéb gerincesek gyomrában köt ki. A szemétszigetben található Midway-atoll lakói a feketelábú albatroszok. Ezeknek a madaraknak a felnőtt egyedei sokszor szeméttel táplálkoznak, a populáció majdnem minden tagjának van műanyag hulladék az emésztőrendszerében. A csibék közel egyharmada pusztul el néhány naposan attól, hogy szüleik szeméttel etetik őket. A teknősfajoknál hasonló a helyzet. A gyorsan bomló műanyagok is nagy pusztítást végeznek, a vízbe kerülve ugyanis halak táplálékává válnak, a mérgező molekulák pedig halászat útján még az emberi szervezetbe is eljuthatnak.

A megoldás útján
Az évek során a tudomány több megoldással kísérletezett a sokáig eltüntethetetlennek gondolt óceáni szeméttömeg felszámolására. 2008-ban Richard Sundance Owen, építési vállalkozó és búvároktató megalapította a Környezeti Takarító Koalíciót (Environmental Cleanup Coalition). Az összefogás több óceáni kutatóprojektet és –csoportot tömörített, akik elkötelezték magukat a tengeri hulladék megszüntetésének ügye mellett. 2008 és 2012 között három nagyobb hajós expedíció indult a szemétszigetek kutatására, és a takarítás lehetőségeinek felmérésére, de a mai napig a tudományos mintavételen és kutatáson kívül ezek az utak sok gyakorlati eredménnyel nem kecsegtettek.

Szemétevő búvárdrón
A témával foglalkozók azonban nem adták fel a reményt, Elie Ahovi ipari formatervező és csapatának ötlete pedig nagyon közel vitte az emberiséget a megoldáshoz. Az innováció alapja az volt, hogy már sikeresen alkalmaznak robotokat a szárazföldön és a világűrben szemét begyűjtésére, miért ne lenne mindez lehetséges az óceánokban? A csapat megalkotta a Marine Drone nevű szerkezetet, amely egy víz alatt közlekedő, pilóta nélküli robot-tengeralattjáró, „szemétszedésre” specializálva.

Működése végtelenül egyszerű, elég leengedni a szennyezett vízbe. A belseje egy gyomorszerű háló, amelynek megtelését a drón érzékeli, és a felszínre szállítja a begyűjtött hulladékot. Az élővilág károsítását pedig úgy kerüli el, hogy irritáló hangjelzéseket bocsát ki működés közben, elriasztva ezzel a közelből a kíváncsi tengeri állatokat. A francia dizájnerek ötlete egyelőre még csak prototípus, de a jövőben akár ez is jelentheti a megoldást egy tiszta, egészséges, szennyezésmentes óceáni környezet megteremtésére.


Fotó forrása: Elie Ahovi (a koncepció designerei: Elie Ahovi, Adrien Lefebvre, Philomène Lambaere, and Marion Wipliez)


forrás: ubergizmo.com, en.wikipedia.com

A rovat új hírei

Hasonló

Utazás a mélybe

Manapság már nem is tűnik annyira utópisztikusnak a lehetőség, hogy a kíváncsi turisták több ezer méter mélyre merülhessenek.

Úszunk a szemétben

A hulladéktelepek száma és mérete egyre növekszik, a szemét egy része pedig a tengerben landol.