Magyar térinformatikai megoldás a rendkívüli csapadékhullások modellezésére

Hír

írta: ecolounge
2016/10/22

Az éghajlatváltozást vizsgáló előrejelzések szerint Magyarországon emelkedni fog a rendkívül intenzív csapadékhullások száma, ezért - különösen a sűrűn beépített területeken - elengedhetetlen a csapadékelvezető rendszerek felmérése és optimalizálása.

A Geodéziai Zrt. projektje révén a csapadékvíz-elvezetés optimalizálása olyan technológia alkalmazására épül majd, ami egy adott település adataival, vagy éppen egy tervezett új beruházás adataival számolva szimulálni tudja az átlagos, illetve egy rendkívüli csapadékhullásnál az elszivárgó és lefolyó vizeket. Így akár utcaszintre lebontva modellezhetővé válik a csapadékvizek lefolyása, ez segítséget nyújt a szükséges elvezető infrastruktúra kapacitásának és elhelyezkedésének meghatározásához. A modellezés gyors, közel valós idejű szimulációt eredményez természetes és épített környezetben is. A közel valós idejű csapadékintenzitási adatok figyelembe vételével, villámárvizek veszélye esetén akár helyi riasztás is kiadható lesz a rendszer alkalmazásával. A technológia alkalmas lesz az újonnan tervezett beruházások vízelvezetésre gyakorolt hatásainak elemzésére is, jól jelezhető lesz, hogy a tervezett létesítmények miatt hol és milyen kapacitásbővítéseket kell végrehajtani a vízelvezető infrastruktúrában.

A cég az informatikai eszköz megalkotására a Délvíz Zrt.-vel konzorciumban 509 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A 919 millió forint összköltségű projekt a Vállalatok kutatás-fejlesztési (KFI) tevékenységek támogatását célzó Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINO)forrásból jutott támogatáshoz. A fejlesztésbe külső szakmai partnerként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is bekapcsolódik.

A Geodézia Zrt. Európa legnagyobb geodéziai és geoinformatikai vállalata. Az innovatív térinformatikai technológiák alkalmazásával a társaság a klasszikus geodéziai feladatok (földkataszterek készítése) mellett speciális térképészeti feladatokat is vállal, például közműtérképek, zajtérképek, létesítmény menedzsment térképek kidolgozását. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2015-ös lezárt üzleti évben a Geodézia Zrt.-nek 3,89 milliárd forint volt a nettó árbevétele, mintegy 1,5 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél. A társaság adózott eredménye 499,45 millió forint volt tavaly, 2014-ben még a cég adózás után 1,53 milliárd forinttal zárt.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló