Konferencia a vízgazdálkodás meteorológiai vonatkozásiról

Hír

2016/12/02

Hazánk különösen érzékeny az árvizekre. A nagy folyami áradások mellett egyre gyakrabban szembesülünk hirtelen kialakuló helyi árvizekkel, mint 2015. augusztus 17-én, mikor Budapest belterületén pár óra alatt 115 mm csapadék hullott a belvárosra és az özönvíz milliárdos nagyságrendű anyagi veszteséget okozott, míg a város keleti részén alig esett eső - mondta Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkárt a Magyar Tudományos Akadémián múlt héten megrendezett 42. Meteorológiai Tudományos Napon, ahol a vízgazdálkodás meteorológiai vonatkozásáról tartottak konferenciát.

A meteorológiának, mint alkalmazott tudománynak az egyik fontos feladata, hogy hiteles mérőhálózatával pontosan regisztrálja és elemezze a földre hulló csapadék mennyiségét, eloszlását, leírja annak statisztikai szerkezetét, megbecsülje a szélsőségek előfordulásának gyakoriságát.  Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az automata mérőhálózattól kezdve a korszerű időjárási radarokig a legmodernebb technológia bevetésével igyekszik ellátni ezt a feladatot - emelte ki beszédében a helyettes államtitkár.

Hozzátette: A meteorológia előrejelzései nélkül nem csak a vízgazdálkodás, de a korszerű mezőgazdaság is elképzelhetetlen, éppen ezért a minisztérium rövidtávú tervei között szerepel a jégeső elhárítás országos hálózattá fejlesztése az Országos Meteorológiai Szolgálat szakmai segítségével. Majd kiemelte: Az OMSZ tevékenysége ugyancsak hiánypótló a környezetvédelem és a légiközlekedés számára is. A hónap elején indult az az országos repülésmeteorológiai honlap, melynek célja, hogy megbízható és hiteles repülésmeteorológiai információkat biztosítson a civil és a sportrepülés számára, a pilóták gyorsabb tájékozódása és jobb felkészülése érdekében.

Térségünkben a vízgazdálkodás, az árvízvédelem, végső soron az egész hidrológia tevékenységet alapvetően a légköri folyamatok határozzák meg. A globális klímaváltozás okozta egyre szélsőségesebb időjárás így különösen fontossá teszi a vízgazdálkodás és a meteorológia szoros, egymást kölcsönösen támogató együttműködését – mondta beszédében Radics Kornélia az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke. Az elnök ismertette: az OMSZ szuperszámítógépein futó nagy felbontású, nem hidrosztatikus modellek a Kárpát-medence teljes területére képesek 36-48 órás csapadék előrejelzéseket készíteni. A középtávú, 10 napig szóló csapadék előrejelzések az európai együttműködésen alapuló Európai Középtávú Előrejelző Központ modelljeire épülnek, melyben hazánkat az OMSZ képviseli.

 

forrás: FM

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai