Megvalósul az autómentes Városliget!

Hír

írta: MTI
2021/05/03

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója Facebook-oldalán arról számolt be, hogy megkezdődik a Városliget autómentesítését szolgáló közlekedési fejlesztések előkészítése.

A közlekedési fejlesztés részeként:

  • Teljesen autómentessé válik a Városliget, lezárják az autóforgalom elől a Kós Károly sétányt és csúcsidőn kívül az Állatkerti körutat is. A forgalmi korlátozás a trolibuszokat nem érinti.
  • Teljesen autómentes lesz a Hősök tere, mind a Műcsarnok, mind a Szépművészeti Múzeum előtt.
  • Megszűnik a felszíni parkolás a Városligetben (az Állatkerti körút egy rövid szakaszát kivéve), a célforgalmi parkolási igényeket a Liget Budapest projektben épült, nemrég megnyílt új Dózsa György úti mélygarázs és a tervezett új Mexikói úti P+R látja el.
  • Az M3-as autópálya felől érkező autóforgalom számára összesen 1500 férőhelyes új P+R-parkoló épülhet az M3 autópálya-bevezető – Hungária gyűrű – Mexikói út csomópontjában, a Mexikói úti Kisföldalatti-végállomásnál.

Mivel a Városliget autómentesítésének terveit a városvezetés és a kormány egyetértése alapján a BFK készíti elő, a döntésről a BFK is beszámolt. Közleményükben kitérnek többek közt arra, hogy elindult az autómentes Városligetről szóló honlapjuk az automentesvarosliget.hu címen. A BFK a tervező bevonásával kérdőíves igényfelmérést kezdeményez majd az új honlapon, hogy a környék lakói és az itt közlekedők elmondhassák a véleményüket a közlekedési fejlesztésekről.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárát idézve "a cél világos: a Városligetet teljes egészében vissza kell adni a gyalogosoknak, pihenni vágyóknak, a park intézményeit látogatóknak, futóknak, sportolóknak és a kerékpárosoknak".


Képek forrása: 1. flickr.com / Jaime Silva; 2. facebook.comBFK.


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló