Új energiatároló anyag, mely forradalmasíthatja az autótöltést

Hír

írta: ecolounge
2016/09/01

A COF-re épülő anyag egyesíti az akkumulátorok és a szuperkondenzátorok előnyeit. A kutatók egy gombelem méretű akkumulátorral demonstrálták az anyag képességeit, mely 30 másodpercig táplált egy fénykibocsátó diódát.

Az USA Illinois államában található Északnyugati Egyetem kutatói William Dichtel vegyész vezetésével olyan új anyagot fejlesztettek, mely felgyorsíthatja az elektromos autók töltési idejét és növelheti az egy töltéssel megtehető távolságot.

Jelenleg az autókban akkumulátor és szuperkondenzátor tárolja az áramot, Dichtel elmondása szerint az új anyag e két lehetőség előnyeit kombinálja: az akkumulátorok energiatároló képességét és a szuperkondenzátorok gyors feltölthetőségét.

A kutatócsoport a kovalens szerves vázat (covalent organic frameworks – COF) egy jó vezetőképességű anyaggal kombinálta. - Ahogyan a fenti képen is látható, vezetőképes polimer (zöld) van kialakítva a hexagonális váz kis lyukaiban (piros és kék), Így olyan redox-aktív COF keletkezett, mely sokkal előnyösebben használható, mint a hagyományos szénalapú elektródák, azaz gyorsan és hatékonyan képes tárolni az elektromos energiát. A módosított COF-ok emellett azért is lehetnek vonzók, mert olcsó, könnyen hozzáférhető anyagokból készülnek.

A kutatók egy gombelem méretű akkumulátorral demonstrálták az anyag képességeit, mely 30 másodpercig táplált egy fénykibocsátó diódát. A módosított COF egyébként rendkívüli stabilitással rendelkezik, a kutatók szerint 10.000 töltési / kisütési ciklust kibír, 10-szer annyi áramot tud tárolni, mint a módosítatlan COF, és 10-15-ször gyorsabban képes feltöltődni.

- Csodálatos volt látni ezt a teljesítményt – mondta Dichtel – Ez a kutatás elvezet minket ahhoz, hogy más módosított COF-eket is kipróbáljunk, míg meg nem találjuk a legjobb anyagot ahhoz, hogy új energiatároló eszközt készítsünk.


Kép forrása: Northwestern University / Szerző: William Dichtel

forrás: northwestern.edu

A rovat új hírei

Hasonló