Ötszáz kilowatt teljesítményű naperőmű épül Jászdózsán

Hír

írta: MTI
2016/11/13

A naperőmű működésének köszönhetően az üvegházhatású gázok kibocsátása évente közel 550 tonnával csökkenthető, hozzájárulva ezzel a fenntartható környezethez és klímavédelemhez.

Az 1,09 hektáros területen épülő naperőmű 1980 darab polikristályos napelem modulból áll majd, amelynek teljes termelését az áramszolgáltatói hálózatba értékesítik. A megtermelt egyenáramot 25 darab inverter alakítja majd át váltakozó árammá, ez megközelítőleg 550-580 ezer kilowattóra villamosenergia mennyiséget jelent évente, amely több mint 200 családi ház éves fogyasztását fedezné. A naperőmű működésének köszönhetően az üvegházhatású gázok kibocsátása évente közel 550 tonnával csökkenthető, hozzájárulva ezzel a fenntartható környezethez és klímavédelemhez.

A jászdózsai beruházás megközelítőleg 10 éven belül térül meg, köszönhetően az inflációkövető átvételi árnak. Az erőmű tervezett élettartama 30-40 év, de a lassú avulási idő miatt 25 év múlva a naperőmű még a teljesítménye 80 százalékát képes garantáltan produkálni. A beruházó  a költséget hitelből és önerőből biztosítja, az építkezés október 1-jén elkezdődött. A tervek szerint néhány hónap múlva, 2017 januárjában elindulhat a termelés.

A Newergies Kft. Jász-Nagykun-Szolnok megyében csaknem 70 millió forintból 50 százalékos Leader pályázati támogatással épített 2013-ban egy mára már 110 kilowatt beépített teljesítményű bemutató telepet Jászágón, amely két napkövető és egy fix beépítésű napelemes rendszerből áll. Ezt követően kettő, 500 kilowatt teljesítményű rendszert is létesítettek a településen. Sajóbábonyban, szintén a Newergies Kft. kivitelezésében, a Solarpark-Bábony Kft. 200 millió forintos beruházásában 500 kilowatt teljesítményű naperőmű épült idén, erről itt olvashat.


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló