Közép-Európa egyik legnagyobb napelemparkja épül Pécsett

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/09/25

Közép-Európa egyik legnagyobb, 7 megawatt teljesítményű napelemparkja épül meg Pécsett, a december közepére megvalósuló beruházás 3,5 milliárd forintba kerül. A város szeretné, ha a következő években saját forrásának bevonásával is, újabb napelempark épülhetne.

A napelempark fejlesztésre az MVM Zrt. beruházásaként európai uniós forrásból, a Pécsi Hőerőmű közelében található 20 hektáros önkormányzati telken kerül sor, létrehozását segítette a hőerőművet is érdekeltségei között tudó Pannonpower és az önkormányzat együttműködése is. A területen 140 ezer négyzetméternyi napelemet helyeznek el, az azok által termelt és a villamosenergia-hálózatba táplált áram 1600 négytagú család éves villamosenergia-igényét fedezi.

A projekt egyúttal segíti teljesíteni Magyarország azon vállalását, hogy 2020-ig a felhasznált energia 15 százalékát napenergiából fedezi, s csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, másrészt tovább erősíti Pécs "zöld arculatát", a környezet védelme, a megújuló energiaforrások használata iránti elkötelezettségét.

A város további környezettudatos vállalása közt megemlítendő a megújuló energiából előállított távhő, a szennyvíztelepen épült biogázüzem (amely a vízszolgáltató Tettye Forrásház teljes áramigényét megtermeli), valamint az európai színvonalú hulladékkezelés. És bár a baranyai megyeszékhelynek az idei "Európa Zöld Fővárosa" címet nem sikerült elnyernie, a város sok tapasztalatot szerzett, és a versengésben a jövőben is részt szeretne venni.

Korábbi cikkeinkből szemezgetve találtunk egy szintén pécsi vonatkozású hírt az ott megépült biomassza blokkról, amely 2013 novembere és 2014 áprilisa között 68 ezer háztartás villamosenergia-szükségletének megfelelő áramot termelt, valamint 3 milliárd forint bevételhez juttatta a tüzelőanyag-beszállítókat és fuvarozókat. A cikk itt érhető el.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló