Szén nélkül a bankvilág

Hír

írta: Admin
2013/12/21

A WWF örömmel fogadta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) döntését, miszerint felhagy a szénerőművek finanszírozásával és helyette megújuló energiaforrásokba fektet többet. A követező hónapokban a WWF figyelemmel kíséri majd a pénzintézet energiapolitikai lépéseit, hogy ellenőrizze, valóban ígérete és új stratégiája alapján hozza-e döntéseit.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank ezzel az elhatározásával követte azoknak a közösségi pénzintézeteknek a példáját, amelyek szintén az utóbbi hónapokban kötelezték el magukat, hogy véget vetnek a szénerőművek finanszírozásának. A bank felülvizsgálta energiapolitikáját: javított energiatakarékossági intézkedésein, szigorította a vízerőművekre vonatkozó szabványait, és átláthatóbbá tette a kibocsátások valamint az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó vállalásainak nyomon követését.  A WWF szakértői szerint itt az idő, hogy a többi közösségi pénzintézet és fejlesztési bank is a fenntartható fejlődést szolgáló politikára váltson, és támogassa a megújuló energiaforrások terjedését.

„Az EBRD végre búcsút intett az elavult szén alapú technológiának, és csatlakozott ahhoz a mozgalomhoz, amelynek tagjai felismerték a szénalapú projektek egészségre és környezetre gyakorolt káros hatásait. Az EBRD lépése pozitív eredmény, azonban ahhoz, hogy esélyünk legyen arra, hogy a Föld átlaghőmérséklete a 2°C fokos növekedés alatt maradjon, az EBRD-nek tovább kell szigorítania szabványait, végül pedig valamennyi pénzügyi támogatását ki kellene vonnia a fosszilis tüzelőanyagokon alapú erőművekből. ” – foglalta össze Benkő Dániel, a WWF Magyarország szakértője.

A teljes cikk megtekinthető partnerünk, a WWF weboldalán ide kattintva.

 

forrás: WWF.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Kína zöldül?

A Világbank elnöke szerint Kína jó úton halad a "zöldülés" irányába - eközben az ország olaj- és gázlelőhelyek után kutat.

A jövő ökotechnológiái

Íme hat, közeljövőt érintő ökotechnológia vívmány, amelynek célja a fenntartható működés, a környezeti egyensúly ...