A tíz legkeményebb levegőszennyező

Magazin

2013/07/12

2011-ben rekordot döntött a fosszilis tüzelőanyagokból származó, üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátás a világon. Az emelkedésről elsősorban a fejlődő országok tehetnek. Míg hatalmas népességük egyre inkább hozzájut az ipari társadalom biztosította kényelemhez és jóléthez, károsanyag-kibocsátásuk folyamatosan emelkedik.

Nemzetközi szervezetek évről évre összeállítják a világ legnagyobb széndioxid-kibocsátó államainak listáját. Az összeállítások változóak, és kissé megtévesztőek is. Ha ugyanis a lakosságszámhoz viszonyított károsanyag-termelést vesszük figyelembe, egészen másféle adatokhoz jutunk. Tény: minél nagyobb területtel és népességgel rendelkezik egy ország és minél fejlettebb a gazdasága, annál inkább hozzájárul a világméretű széndioxid-kibocsátáshoz, amelyet első számú problémának tartanak a Föld visszafordíthatatlan felmelegedésétől és kiszáradásától tartó környezetvédelmi szakemberek. További tény: míg a fejlett országokban egyre nagyobb teret hódít a megújuló, illetve zöld energia, a fejlődő országokban még mindig a szén hajtja a gazdaságot.

Az alábbiakban a 2013-as top tízes listát vesszük sorra. Élén ezúttal is Kína áll, amely 2006-ban vette át az USA-tól a kétes dicsőséget.

1. Kína
A világ legnagyobb üvegházgáz-kibocsátója, ha így folytatja, 2015-re az USA kibocsátásának másfélszeresét juttathatja az atmoszférába. Az ok: folyamatosan nő az ipari létesítmények és gépjárművek száma, az energiatermelés alapját a szénerőművek biztosítják, és nagy területeken elsősorban szénnel fűtenek. Kína csak szénerőműből annyit épít évente, mint a tízedik helyezett Nagy-Britannia összes erőműi kapacitása. Széndioxid-kibocsátása az összes kibocsátás több mint negyed részét teszi ki, és olyan ütemben emelkedik, hogy eliminálja a kiotói egyezményt!

2. USA
Jóllehet hosszú évtizedekig a hatalmas gazdasági erővel rendelkező szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok bocsátotta ki a legtöbb széndioxidot, az elmúlt évtizedekben megfordult a trend. Az úgynevezett nem konvencionális vagy palagáz megjelenésének és a szénalapú erőművek kiváltásának köszönhetően széndioxid-kibocsátása az 1991-es szintre esett vissza, és folyamatosan csökken. Néhány év alatt több mint 20 százalékkal mérséklődött.

3. India
A közvetlenül a szén elégetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás mennyisége 2010-ben még az átlagnál is nagyobb arányban, 8 százalékkal emelkedett, Kína és India a két legnagyobb szénfelhasználó ország. A fejlődő országok gazdasága gyors ütemben bővül, vagyis egyre több ember életminősége javul, az ezzel együtt növekvő szénfelhasználás viszont az egész világot veszélyezteti. India több mint 1,1 milliárd lakosával a Föld második legnépesebb országa. Fejlődő ipara és közlekedése éves szinten 1602 millió tonna széndioxidot termel.

4. Oroszország
Bár Oroszország közel 142 milliós lakosságával jelentősen elmarad az USA és Kína mögött, 1572 millió tonnás CO2 kibocsátásával továbbra is „nagyhatalomnak” számít. Nemzetközi fórumokon többször hangsúlyozta, hogy részt kíván venni a környezetszennyezés megállításáért vállalt nemzetközi együttműködésben, és kiveszi részét az önkorlátozásból, azaz 25 százalékkal csökkenti emisszióját, ezeket a kijelentéseket kétessé teszik azok a tervek, amelyek a sarkvidéki hatalmas olajtartalékok kihasználására és a Jeges-tengeren úszó erőművek építésére vonatkoznak.

5. Japán
Japán 1097 millió tonna légkörbe emittált széndioxiddal 3,61 százaléknyi szennyezésért felelős. Oroszországhoz hasonlóan 25 százalékos csökkentést vállalt, ha a többi ország is vállalja a maga részét. Az emisszió oka továbbra is kiugróan magas népsűrűség, a rendkívül fejlett ipar és a nagy volumenű szállítás. A környezetvédelmi kormányzat azonban komoly lépéseket tett az autók széndioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében, és ugyancsak szigorúan lépnek fel a nitrogén-dioxid-kibocsátás korlátozása végett.

6. Németország
Az ipari forradalom óta a legfejlettebb államok közé tartozó Németország éves 765,56 millió tonna kibocsátásával az összes CO2 emisszió 2,52 százalékáért felel, de az elmúlt évtizedekben igen sokat tett a levegőszennyezés mérsékléséért. A kormány arra ösztönzi a polgárokat, hogy takarékoskodjanak az árammal, 2020-ra 13 százalékos csökkenést kíván elérni a villamosenergia-fogyasztásban . A lakosság a környezettudatosság minden területén élen jár. Mindemellett az Európai Unió üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkenése terén elért eredményei elsősorban Németország és Nagy-Britannia kibocsátás-csökkentéséből adódnak. Míg ez a két ország jelentős csökkenést tud felmutatni, az többi tagállam jelentős részében nagymértékben növekedett az üvegházhatású gázok emissziója.

7. Kanada
Bár élen jár a korszerű technológiák alkalmazásában, a bányászat, a közúti szállítás dominanciája és a jelentős vegyipar szennyezi a levegőt és a vizet. Éves szinten 540.97 millió tonna széndioxiddal, az összes kibocsátás 1.78 százalékával járul hozzá az ózongyilkos üvegházhatáshoz.

8. Dél-Korea
Hasonló méretű károkat okoz Dél-Korea 528.13 millió tonna szén-dioxiddal, és mivel gazdasági fellendülése csak az 1960-as években kezdődött, egyelőre növekvő volumennel. Egyik oldalon óriási kereslet a legkorszerűbb technológiák iránt, izmos feldolgozóipar és növekvő közlekedés, másikon gyakori szmog és savas eső – ez jellemzi a feltörekvő ázsiai országot.

9. Irán
Hasonló mennyiségű széndioxidot juttat a levegőbe Irán, amely környezetszennyezésével jelentősen fenyegeti a Kaszpi-tenger ökológiáját. Ide kerül az ország háztartási és ipari hulladékának tetemes része. A fővárosban, Teheránban olyan mértékű a légszennyezés, amit leginkább kollektív öngyilkosságként lehetne jellemezni. A Világbank jelentése szerint 49 százalékkal lehetne kevesebb az állam széndioxid-kibocsátása, ha a kormány az irreális mértékű támogatás helyett piaci árat szabna a lakosság üzemanyag-fogyasztásának.

10. Egyesült- Királyság
Miként az előbb említettük, Nagy-Britannia azok közé a hagyományosan fejlett ipari országok közé tartozik, amelyek az elmúlt évtizedekben igyekeztek szembenézni a környezetvédelem problémájával, de a közlekedés okozta levegőszennyezés növekedését még mindig nem sikerült megállítani. Az ország ipara a gazdag szénlelőhelyekre épült, a közelmúltban azonban a világ legnagyobb szélerőművét is itt adták át, és további tervek valósulnak meg fenntartható energiaforrások használatára.

 

 

forrás: wikipedia.org, ec.europa.eu, hvg.hu, origo.hu, actionforourplanet.com, panenerg.hu, bocs.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Szén nélkül a bankvilág

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank döntött: felhagy a szénerőművek finanszírozásával.

Nem csak a dohányzás az oka

Asztma, tüdőrák... - a szennyezett levegő tartós belélegzése az európai engedélyezett értékek alatti mennyiségben is növeli ...