Szennyvíz-technológiai kutatások indulnak

Hír

írta: MTI
2017/12/12

Több mint másfél milliárd forint összegű európai uniós forrást fordíthat szennyvíz-technológiai kutatásokra a következő négy évben az UTB Envirotec Zrt. vezette konzorcium.

A víz létfontosságú erőforrás, mely használat során elszennyeződhet és ipari szennyvízként, szeptikus hulladékként, mezőgazdasági és hulladéklerakó csurgalékvízként szennyezheti a környezetet.

Számos tisztítási technológia létezik, amelyekkel a szennyező anyagok csökkenthetőek és meg is szüntethetőek.

Az UTB tervezői különböző folyamatok segítségével tisztított vizet engednek vissza a természetben, ami újra felhasználhatóvá válik.

A projektben komplex szennyvíztisztító-telepi, új technológiákat fejlesztenek ki, amelyek a kommunális szennyvizek és szennyvíziszapok energia- és nyersanyag-tartalmát hasznosítják.

A projektben az üzemeltetéssel a Bácsvíz Zrt., a technológiai tervezéssel és fejlesztéssel az UTB Envirotec Zrt., a kutatással és a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésével a Debreceni Egyetem, a környezetvédelmi feladatok és kockázatértékelés megvalósításával az Inno-Water Zrt., a talajtani és komposztálást érintő feladatok megvalósításával pedig az Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja foglalkozik.

A konzorcium terve az, hogy a szennyvizekből értéket, ipari nyersanyagokat, lakossági fogyasztási cikkeket és a mezőgazdaságban biztonságosan hasznosítható, vonzó termékeket állítson elő, segítve a körforgásos gazdaság megvalósítását.

A projekt októberben a megvalósítási ütemtervek és a kutatási tervek elkészítésével vette kezdetét, most a kutatói csapatok munkájának összehangolása zajlik.

A program 1,541 milliárd vissza nem térítendő támogatásból valósul meg, amelyet a konzorcium a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán nyert el.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló