Arzénevő vízimohát találtak - Környezetbarát víztisztító válhat belőle

Hír

2018/06/17

A felfedezésnek hasznát vehetik például a bányásztevékenységek által szennyezett vizek tisztításában.

A Stockholmi Egyetem tudósai olyan mohafajt fedeztek fel, mely megtisztítja az arzénnel szennyezett vizet, így az emberi fogyasztásra is alkalmassá válik. A warnstorfia fluitans nevű növény Svédország északi részén nő, és meglehetősen hatékonyan „dolgozik”: rövid idő, egyes tesztek szerint mindössze egy óra alatt felemészti a vízben található arzén mintegy 82%-át.

A bányásztevékenység következtében Svédország egyes részein igencsak szennyezett az öntözésre használt és az ivóvíz is. A kutatócsoport szerint a felfedezett vízimoha alkalmas lehet arra, hogy környezetbarát víztisztítómegoldásként működjön. Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint mohával telepítenék be a szennyezett területeket. – "Reméljük, hogy ez a növényi alapú víztisztító rendszer megoldaná Észak-Svédország bányavidékének arzénproblémáit"mondta Maria Greger, a kutatócsoport vezetője, a Stockholmi Egyetem Ökológia, Környezet és Növénytudományi Tanszékének docense.

Az arzén a félfémek csoportjába tartozó kémiai elem, mely természetes módon gyakran előfordul az ásványi összetevők között, ugyanakkor jellemző bányaipari melléktermékként komoly környezeti problémát jelent. A szennyező anyagokat ugyanis nehéz elkülöníteni, így azok könnyen bekerülnek a környező vizekbe, ahonnan aztán egyenesen vezet az útjuk a mezőgazdasági területekhez. Míg bizonyos arzéntartalom tolerálható az élelmiszerekben, számos példát láthatunk arra - elég csak a rizsre gondolnunk - , hogy a mérgezőanyag-tartalom meghaladja a biztonságos határértéket.

A kutatók célja, hogy a vizes, növényi élőhelyrendszerek még azelőtt megszűrjék a vizet, mielőtt az bekerül a fogyasztói hálózatba.

A folyamat neve fitofiltráció, a növény ennek során felszívja és megköti a vízben található nehézfémeket.

A Fitofiltráció teljes meghatározása: Növényi gyökerek (rhizofiltráció) vagy csíranövények (blasztofiltráció) alkalmazása szennyező anyagok, főként fémek abszorbeálására vagy adszorbeálására vízből vagy vizes hulladékáramból. A levegővel kevert vízben növekedő növényi gyökerek vagy csíranövények abszorbeálják, kicsapják, illetve koncentrálják a mérgező fémeket a szennyeződött elfolyóból. forrás

A kísérletben a mohák közreműködésével mindössze egy óra alatt vált emberi fogyasztásra alkalmassá egy tartálynyi, szennyezett víz, miután a növények kivonták belőle az arzén több, mint 80%-át. Úgy tűnik, a természet gyakran az ember segítségére siet, hogy helyrehozza az általa okozott károkat.


Kép forrása / szerző: Hermann Schachner

 

forrás: independent.co.uk, bme.hu

A rovat új hírei

Hasonló