A magyar tudás megoldást tud adni a vízválság problémáira

Hír

írta: MTI
2016/12/12

A magyar vízipar tudását és piacképességét hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a vízválsággal összefüggésben a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

Egyre kevesebb az egy főre jutó édesvíz, emiatt évente 10-12 millió hektár termőföld pusztul el a világon, a népesség viszont hihetetlen tempóban nő. Erős kapcsolat van a klímaváltozás és a társadalmi, politikai problémák között - mutatott rá az államfő - a szíriai polgárháború egyik kiváltó oka a hároméves aszály volt, amely tönkretette a gazdákat, az ő városba költözésük pedig szociális feszültségeket szült. Kitért arra is: míg Kína öt éve "a legnagyobb kerékkötője" volt a klímaegyezménynek, most élharcosává vált, ugyanis közgazdasági számítások szerint a fosszilis energiára épülő ipara több környezeti kárral jár, mint az évi 7-8 százalékos gazdasági növekedés haszna. A klímaváltozás a fejlődést korlátozó tényezőként jelenik meg - hozzátette: ha nem lesz fenntartható a fejlődés, akkor összeomlik a társadalom, és több tízmilliós népvándorlás indulhat
Áder János a párizsi klímaegyezményt sikernek nevezte, ugyanakkor hozzátette, hogy technológiai váltás is szükséges. Mint mondta, a felismerés súlyosságát mutatja, hogy a megállapodást a 2020-ra célzott időponthoz képest négy évvel korábban hatályba léptették a tagállamok, mert mindenki belátta, hogy sürget az idő. Arra a felvetésre, hogy az ipar ellenérdekelt a változásokban, azt felelte: a tőke az alternatív energiák finanszírozása felé indult, tavaly több tőkét fektettek szél- és napenergiába, mint fosszilisba, s ez a tendencia az idén is folytatódott. Az államfő szólt arról is, hogy a budapesti víz-világtalálkozón részt vevő fejlesztési bankok megegyeztek abban, hogy megduplázzák a vizes beruházásokra fordítható összegeket a következő öt évben.

Elmondta azt is, hogy a 110 ország részvételével zajlott tanácskozáson bemutatott magyar termékek erősebbek, piacképesebbek és innovatívabbak, mint korábban, és számos problémára megoldást kínálnak. Példaként hozta, hogy szennyvíztisztítást egy hazai találmány magából a szennyvízből kinyert energiával képes megoldani, egy másik újítás pedig a légkörbe kerülő metán kibocsátását tudja korlátozni. Van egy magyar vívmány, amellyel fogyasztható ivóvizet lehet előállítani a szennyvízből, s ez katasztrófa sújtotta területeken, menekülttáborokban is jól alkalmazható, de van a találmányok között napelemes víztisztító is. - tette hozzá a köztársasági elnök.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló