Mesterséges tavi nádasok szűrik majd a szennyvizet Kányaváron

Hír

írta: MTI
2020/10/07

Eddig nagyrészt a talajba szivárgott a családi házakból származó szennyvíz a zalai Kányaváron, de most csaknem 170 millió forintos beruházást indítottak a helyi csatornahálózat kiépítésére. Ráadásul a szennyvizet rendhagyó módszerrel, mesterséges tavak nádas gyökérzetén keresztül fogják megtisztítani.

Kányavár a 168 millió forintba kerülő beruházáshoz 151,2 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Vidékfejlesztési programból. A szeptemberben kezdődött és a jövő év végére záruló munkák során szennyvízcsatorna-hálózat és egyedi, természetközeli állapotokat idéző tisztítómű épül.

A családi házaknál keletkező szennyvíz jelentős része ma még tisztítás nélkül jut a talajba, kis hányadát a zárt derítőkből szippantókocsikkal szállítják Lentibe. A beruházás révén kiépülő, 2,1 kilométeres csatornahálózat mellett háromkamrás vasbeton oldómedencét, a természetközeli tisztításhoz hat darab, 840 négyzetméter felületű gyökértéri nádas medencét és egy 260 köbméteres aerob tavat is kialakítanak, így a megtisztított szennyvíz az Alsó-Válicka-patakba folyik majd.

A mintegy száz lakosú településen a beruházás végére várhatóan 60 háztartást és négy intézményt kötnek rá a csatornahálózatra.


Kép forrása: geograph.org.uk / Szerző: Nigel Mykura


forrás: MTI
Ön támogatná egy hasonló szennyvíztelep létesítését lakóhelyén?

A rovat új hírei

Hasonló