Szerbiában 105 megawattos szélerőműfarm épül

Hír

írta: ecolounge
2017/09/25

A várakozások szerint 2018 végéig üzembe helyezik a vajdasági Antalfalván (Kovacica) épülő, 38 turbina alkotta szélerőműparkot.

A tervek szerint az antalfalvi szélerőműpark körülbelül évi 247 ezer tonnával csökkenti majd a nyugat-balkáni ország szén-dioxid kibocsátását, és hozzájárul ahhoz, hogy Szerbia 2020-ig 27 százalékra növelje a megújuló forrásokból származó energiafogyasztását. Jelenleg az áramfogyasztás legnagyobb részét elavult vízerőművek, valamint szénnel táplált hőerőművek biztosítják.

A 189 millió euró értékű projekt kivitelezője az izraeli székhelyű Enlight Renewable Energy megújuló energiával foglalkozó vállalat, mely eddig több mint 130, megújuló energiával kapcsolatos projektet dolgozott ki a világ hat országában. Gilad Yavetz vezérigazgató szerint az antalfalvi park 65 ezer háztartás számára biztosíthat tiszta elektromos energiát.

A kivitelezéshez 142 millió euros hitelt biztosít az Erste és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD): Ennek 65 százalékát az Erste Bank szerbiai leányvállalata a német Erste-csoporttal közösen nyújtja, a fennmaradó 35 százalékát adja az EBRD. Az Erste-csoport Szerbiában eddig 80 millió eurót fektetett a mostanihoz hasonló projektekbe.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló