A tengeri szélenergia-termelési kapacitását növelni kívánja az EU!

Hír

írta: ecolounge
2020/11/19

Az uniós bizottság 2050-ig 40 gigawattnyi óceánenergia termelésével és más felfutóban lévő technológiákkal, például úszó szél- és naperőművekkel kívánja kiegészíteni szélenergia-termelési kapacitását az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességének eléréséhez.

Az Európai Bizottság a tengeri megújuló energiára vonatkozó új stratégiája szerint a jelenlegi 12 gigawattos szintről 2030-ig legalább 60 gigawattra, 2050-ig pedig 300 gigawattra növelné Európa tengeri szélenergia-termelési kapacitását.

Ehhez a becslések szerint csaknem 800 milliárd euró (mintegy 288 ezer milliárd forint) összegű beruházásra lesz szükség mostantól 2050-ig.

Miért 2050-ig?
A globális felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fokra való korlátozásához – amely az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) véleménye szerint egy biztonságos küszöbérték (lásd a 195 ország és az EU által is aláírt párizsi megállapodásban is) – elengedhetetlen, hogy a 21. század közepéig elérjük a karbonsemlegességet. Ehhez a szén-dioxid-kibocsátást csökkenteni kell, mely megvalósítható a megújuló energiába, az energiahatékonyságba vagy más tiszta, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákba való beruházások révén.

Ennek elősegítése érdekében a bizottság egyértelmű és támogató jellegű jogi keretet fog biztosítani az energetikával és a környezetvédelemmel kapcsolatos állami támogatásáról szóló iránymutatás és a megújuló energia-irányelv felülvizsgálata mellett. Segíteni fogja valamennyi releváns pénzügyi alap mozgósítását, valamint meg fogja erősíteni az ellátási láncot a gyártási kapacitás és a kikötői infrastruktúra fejlesztése mellett.


A beágyazott videó edukációs cékokat szolgál.
Kép forrása: Unspalsh, Szerző: Nicholas Doherty

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló