Dánia: a szélenergia koronázatlan királya

Hír

írta: MTI
2017/06/27


Az Európai Unióban a szélenergia a negyedik legjelentősebb energiafajta: 2016-ban az Európai Unió áramtermelésének mintegy 10 százalékát fedezte. Tavaly Dániában volt a legmagasabb a szélenergia aránya - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közzétett adataiból.

Tavaly az EU-ban összesen termelt 3,1 millió gigawattóra áram mintegy 10 százalékát, 315 ezer gigawattórát szélerőművek állították elő.

Ez a 2005-ös arány (2 százalék) ötszörösét jelenti!

A tavalyi adatok alapján a legnagyobb arányban az alábbi források biztosították az EU áramellátását:

  • hőerőművek - 49 százalékban
  • atomerőművek - 26 százalékban
  • vízerőművek - 12 százalékban
  • szélerőművek - 10 százalékban

.Az EU tagállamai közül az előállított energián belül legnagyobb arányban Dániában (43 százalék), Litvániában (27 százalék), Írországban (21 százalék), Portugáliában (20 százalék), Spanyolországban (18 százalék), Németországban (15 százalék) és az Egyesült Királyságban (14 százalék) felelt szélenergia az áramtermeléséért.

Ugyanakkor az áramellátásban a szélenergia aránya nem érte el tavaly az 1 százalékot sem Máltán, Szlovéniában, Szlovákiában és Csehországban, szintén marginális, 2 százalék volt az aránya az áramtermelésen belül Lettországban és Magyarországon, míg a ráta 4 százalék körül alakult Franciaország, Luxemburg és Finnország esetében.

Az Európai Bizottság az energiaügyi, illetve a vállalkozásokat támogató igazgatóságainak támogatásával 2017. június 19-25. között rendezi meg a Fenntartható Energia Hét rendezvénysorozatot Brüsszelben és Európa-szerte.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Épül az Amrumbank West

80 turbinás erőművet telepítenek az Északi-tengere. Évi kapacitása 288 megawatt lesz.

A rovat legolvasottabbjai