Tovább zöldül a Fővárosi Vízművek! Az új napelemfarmmal 2000 kW energiatermelést lehetővé tevő rendszer épül ki

Hír

írta: ecolounge
2020/10/10

A rendszer kulcsfontosságú, ugyanis itt termelik meg a fővárosi vízellátás körülbelül 80 százalékát. A 209 millió forintból megvalósult beruházás a helyi víztermelő kutakat és a káposztásmegyeri gépházat látja el árammal.

A vízművek vezetése 2018-ban indította el a Napelemes Energiatermelési Programot annak érdekében, hogy saját maga termeljen energiát ahhoz, hogy a Budapesten ivóvizet tudjon szolgáltatni. Immáron 23 napelemes rendszere van használatban, melyek az év első nyolc hónapjában csaknem kétmillió kilowattórányi energiát állítottak elő az ivóvíztermelést biztosító berendezések működtetéséhez.

A most átadott szentendrei-szigeti parkban 2200 napaelemet helyeztek el, és jelenleg öt inverter üzemel és termeli az áramot. A következő ütem építése 2021 januárjában indul a tervek szerint. A harmadik ütem befejeztével összesen 2000 kW energiatermelést lehetővé tevő rendszer épül ki.

2019. szeptember 24-én kezdte meg működését a Csepelen található rendszer,  ahol a munkálatok szintén folytatódnak: a Csepeli gépházban további 277 kW kapacitású napelem-parkot létesítenek, amit 490 kW kapacitással egészít ki a Ráckevei gépház.

Karácsony Gergely főpolgármester a Tahitótfalunál található napelemfarm szerdai átadásán arról beszélt, hogy a főváros vezetése elkötelezett a vízművek ehhez hasonló programjainak folytatásában, és mindent megtesz azért, hogy forrásokat szerezzen a fejlesztésekhez. A vízművek beruházása illeszkedik abba a stratégiába, amelyet a főváros vezetése megfogalmazott és az elmúlt évben minden döntésében igyekezett képviselni. Abban vagyunk érdekeltek, hogy sokkal zöldebb és fenntarthatóbb legyen "az a globális kapitalizmus, amelyben éljünk a napjainkat".

A vízművek évente a villamosenergia-hálózatból 95 millió kilowattóra energiát használ fel, ez éves szinten mintegy 2,5 milliárd forintba kerül. 2021-től a teljes energiafelhasználásuk mintegy 5 százalékát fogják napelemekkel megtermelni, mellyel körülbelül 100 millió forintot spórolnak. Az elkövetkező két évben további, csaknem tízszeres növekedéssel 2130 kW-ra emelkedik a Fővárosi Vízművek telephelyein a naperőművi kapacitás mértéke. A társaság közcélú elosztóhálózatból vételezett éves villamosenergia-felhasználása 95 millió kilowattóra. - A középtávú cél az, hogy ennek 10 százalékát napenergia segítségével termeljék meg.

A Fővárosi Vízművek beruházásáról készített érdekes videó itt tekinthető meg.


Kép forrása: Fővárosi Vízművek

forrás: MTI, Fővárosi Vízművek

A rovat új hírei

Az űrből jön majd a napenergia?

A jövőben akár az űrből is érkezhet a napenergia, miután amerikai tudósok napenergiát gyűjtő és továbbító űrbéli panelt ...

Hasonló

Napelem park épül Kisbéren

Kisbér határában az önkormányzat által biztosított 2,4 hektáros területen napelem park építése kezdődött, melyben 2100 ...

A rovat legolvasottabbjai

Az űrből jön majd a napenergia?

A jövőben akár az űrből is érkezhet a napenergia, miután amerikai tudósok napenergiát gyűjtő és továbbító űrbéli panelt ...