Tovább zöldül a Fővárosi Vízművek! Az új napelemfarmmal 2000 kW energiatermelést lehetővé tevő rendszer épül ki

Hír

írta: ecolounge
2020/10/10

A rendszer kulcsfontosságú, ugyanis itt termelik meg a fővárosi vízellátás körülbelül 80 százalékát. A 209 millió forintból megvalósult beruházás a helyi víztermelő kutakat és a káposztásmegyeri gépházat látja el árammal.

A vízművek vezetése 2018-ban indította el a Napelemes Energiatermelési Programot annak érdekében, hogy saját maga termeljen energiát ahhoz, hogy a Budapesten ivóvizet tudjon szolgáltatni. Immáron 23 napelemes rendszere van használatban, melyek az év első nyolc hónapjában csaknem kétmillió kilowattórányi energiát állítottak elő az ivóvíztermelést biztosító berendezések működtetéséhez.

A most átadott szentendrei-szigeti parkban 2200 napaelemet helyeztek el, és jelenleg öt inverter üzemel és termeli az áramot. A következő ütem építése 2021 januárjában indul a tervek szerint. A harmadik ütem befejeztével összesen 2000 kW energiatermelést lehetővé tevő rendszer épül ki.

2019. szeptember 24-én kezdte meg működését a Csepelen található rendszer,  ahol a munkálatok szintén folytatódnak: a Csepeli gépházban további 277 kW kapacitású napelem-parkot létesítenek, amit 490 kW kapacitással egészít ki a Ráckevei gépház.

Karácsony Gergely főpolgármester a Tahitótfalunál található napelemfarm szerdai átadásán arról beszélt, hogy a főváros vezetése elkötelezett a vízművek ehhez hasonló programjainak folytatásában, és mindent megtesz azért, hogy forrásokat szerezzen a fejlesztésekhez. A vízművek beruházása illeszkedik abba a stratégiába, amelyet a főváros vezetése megfogalmazott és az elmúlt évben minden döntésében igyekezett képviselni. Abban vagyunk érdekeltek, hogy sokkal zöldebb és fenntarthatóbb legyen "az a globális kapitalizmus, amelyben éljünk a napjainkat".

A vízművek évente a villamosenergia-hálózatból 95 millió kilowattóra energiát használ fel, ez éves szinten mintegy 2,5 milliárd forintba kerül. 2021-től a teljes energiafelhasználásuk mintegy 5 százalékát fogják napelemekkel megtermelni, mellyel körülbelül 100 millió forintot spórolnak. Az elkövetkező két évben további, csaknem tízszeres növekedéssel 2130 kW-ra emelkedik a Fővárosi Vízművek telephelyein a naperőművi kapacitás mértéke. A társaság közcélú elosztóhálózatból vételezett éves villamosenergia-felhasználása 95 millió kilowattóra. - A középtávú cél az, hogy ennek 10 százalékát napenergia segítségével termeljék meg.

A Fővárosi Vízművek beruházásáról készített érdekes videó itt tekinthető meg.


Kép forrása: Fővárosi Vízművek

forrás: MTI, Fővárosi Vízművek

A rovat új hírei

Hasonló

Napelem park épül Kisbéren

Kisbér határában az önkormányzat által biztosított 2,4 hektáros területen napelem park építése kezdődött, melyben 2100 ...