Hídba épített szélerőművek

Hír

2015/08/13

A szélenergiával kapcsolatban többnyire két probléma merül fel: az egyik, hogy drága, a másik, hogy nehéz megfelelő helyet találni a turbinák felszereléséhez. Úgy tűnik, bizonyos hidak optimális helyet biztosíthatnak a szélturbinák számára.

A viaduktokra – vagyis bolthajtásos hidakra – a mérnöki leleményesség és tudás szimbólumaként tekinthettünk eddig. Ezzel az innovatív ötlettel azonban még "zölddé" is varázsolhatóak, sőt, az ívek közé felfüggesztett szélkerekekkel megoldódhat a szélturbinákkal kapcsolatos egyik legnagyobb probléma, hiszen szélerőművek nem mindenhol építhetőek.

A projekt modelljeként a Kanári-szigeteken található Juncal-viadukt szolgál, melyet a londoni Kingston Egyetem kutatói terveztek. Számításaik szerint a lábak közé szerelt turbinák 450-500 otthon ellátásához szükséges energiát képesek termelni, vagyis körülbelül fél megawattnyit. – Ez a fajta felépítés 140 tonna széndioxid kibocsátását válthatná ki évente, akkora mennyiségét, melyhez körülbelül 7200 fa légtisztító erejére lenne szükség – nyilatkozta nemrégiben Oscar Soto, a projektben résztvevő egyik kutató.

A kutatócsoport megállapította, hogy hatékonyabb lenne több, kis turbinát felszerelni, mint egyetlen nagyot – bár a méretet természetesen a viadukt felépítése is meghatározza. – Minél nagyobbak a forgólapátok, annál nagyobb erőt generálnak – mondta Soto. A Juncal-viadukt esetében 24 kisebb turbina elhelyezése lett volna ideális, ám a költségek és a gyakorlati szempontok végülis két turbina elhelyezését tették lehetővé.

A hídra szerelt szélturbinák ötlete azért is tűnik optimálisnak, mert így az infrasturktúra nagy része már helyben lenne, a szélturbinák elhelyezése pedig lakott területen is lehetségessé válna, mindez pedig egy olyan helyszínen, ahol egyébként lehetetlenség lenne ilyen óriási szélturbinákat elhelyezni és üzemeltetni. Kíváncsian várjuk a projekt gyakorlati megvalósulását.


Kép forrása: agenciasinc (Creative Commons) / szerző: José Antonio Peñas (Sinc)


forrás: fastcoexist.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Hordozható, mini szélturbina

Van három testvére is, így ha nem lenne elég a teljesítménye, pénztárcánk függvényében persze, válthatunk nagyobbra is.

A naptorony projekt

Közel 800 méteres magasságával és 200 MW-os teljesítményével a legnagyobb nap/szél erőmű lesz.