Hídba épített szélerőművek

Hír

2015/08/13


A szélenergiával kapcsolatban többnyire két probléma merül fel: az egyik, hogy drága, a másik, hogy nehéz megfelelő helyet találni a turbinák felszereléséhez. Úgy tűnik, bizonyos hidak optimális helyet biztosíthatnak a szélturbinák számára.

A viaduktokra – vagyis bolthajtásos hidakra – a mérnöki leleményesség és tudás szimbólumaként tekinthettünk eddig. Ezzel az innovatív ötlettel azonban még "zölddé" is varázsolhatóak, sőt, az ívek közé felfüggesztett szélkerekekkel megoldódhat a szélturbinákkal kapcsolatos egyik legnagyobb probléma, hiszen szélerőművek nem mindenhol építhetőek.

A projekt modelljeként a Kanári-szigeteken található Juncal-viadukt szolgál, melyet a londoni Kingston Egyetem kutatói terveztek. Számításaik szerint a lábak közé szerelt turbinák 450-500 otthon ellátásához szükséges energiát képesek termelni, vagyis körülbelül fél megawattnyit. – Ez a fajta felépítés 140 tonna széndioxid kibocsátását válthatná ki évente, akkora mennyiségét, melyhez körülbelül 7200 fa légtisztító erejére lenne szükség – nyilatkozta nemrégiben Oscar Soto, a projektben résztvevő egyik kutató.

A kutatócsoport megállapította, hogy hatékonyabb lenne több, kis turbinát felszerelni, mint egyetlen nagyot – bár a méretet természetesen a viadukt felépítése is meghatározza. – Minél nagyobbak a forgólapátok, annál nagyobb erőt generálnak – mondta Soto. A Juncal-viadukt esetében 24 kisebb turbina elhelyezése lett volna ideális, ám a költségek és a gyakorlati szempontok végülis két turbina elhelyezését tették lehetővé.

A hídra szerelt szélturbinák ötlete azért is tűnik optimálisnak, mert így az infrasturktúra nagy része már helyben lenne, a szélturbinák elhelyezése pedig lakott területen is lehetségessé válna, mindez pedig egy olyan helyszínen, ahol egyébként lehetetlenség lenne ilyen óriási szélturbinákat elhelyezni és üzemeltetni. Kíváncsian várjuk a projekt gyakorlati megvalósulását.


Kép forrása: agenciasinc (Creative Commons) / szerző: José Antonio Peñas (Sinc)


forrás: fastcoexist.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Magyarország felé nyit a Tesla

A világ autóipara egy teljesen új korszak előtt áll, és ez különös kihívások elé állítja azokat az országokat, mint amilyen ...

Hasonló

Hordozható, mini szélturbina

Van három testvére is, így ha nem lenne elég a teljesítménye, pénztárcánk függvényében persze, válthatunk nagyobbra is.

A naptorony projekt

Közel 800 méteres magasságával és 200 MW-os teljesítményével a legnagyobb nap/szél erőmű lesz.

A rovat legolvasottabbjai

Magyarország felé nyit a Tesla

A világ autóipara egy teljesen új korszak előtt áll, és ez különös kihívások elé állítja azokat az országokat, mint amilyen ...

Felére csökken a napelemadó

A magyar napelempiac többségét képviselő iparági egyesület, a MANAP bízik abban, hogy a napelemek  termékdíjának 2018. január ...