Hídból múzeum?

Hír

írta: Admin
2014/02/23

A San Francisco-ban található Old Bay Bridge híd egy részét újrahasznosítják. Múzeumot fognak építeni belőle.

"2012 júniusában tájékoztattak, hogy a híd nagy részét leselejtezik. Legalább egy kis részét mentsük meg magunknak." Olvasható a már megtervezett multifunkciós műemlék és ökoház projekt weboldalán, amely David Grieshaber ötletén alapulva indult el.

Az öreg, már félig lerombolt Old Bay híd - amely korábban San Franciscot és Oaklandet kötötte össze - hamarosan új értelmet nyer. Miközben több ezer tonnányi acél és beton alapanyagát Kínába fogják szállítani, a helyi vállakozó a híd nagyobb részeit újrafelhasználná, és megépítené a multifunkciós Bay Bridge házat.

Az épület célja, hogy - utalva a híd eredeti formájára is - megőrizze annak emlékét a jövő nemzedékei számára. Nem csak az elgondolás, maga a design is érdekesnek tűnik. A "mini-híd" elképzelés hatalmas mennyiségű - 1600 autóra elég - acél alapanyagot fog igényelni.

A múzeumban több emléktábla is helyet fog kapni, így biztosan senki sem fogja elfelejteni az épület és a híd történetét.

A híd újrahasznosítása mellett maga az épületet is széleskörű fenntartható tulajdonságokkal lesz felruházva a környezettudatos gondolkodás jegyében. Helyet kap az esővíz újrahasznosítása, napelemes rendszer, sőt, zöld tető is. Az építők arra számítanak, hogy az épület végül elnyeri majd a LEED zöld épület tanusítványát. (LEED minősítésű épületről már írtunk korábban is, ilyen tanúsítvánnyal rendelkezik például a Tel-Avivi Egyetem területén elhelyezkedő Porter School of Enviromental Studies is).

Az Old Bay Bridge
Minden idők legnagyobb konzolos hídjának építését 1933-ban kezdték meg, és 1936-ban adták át a gyalogos és gépkocsi forgalom számára. Bekerülése 77 millió dollár volt. A 7,1 km hosszú hídon évente 102 millió gépkocsi kelt át (az első évben "csupán" 9 millió).

Mi a LEED minősítés?
A LEED rendszer esetében a fenntartható terület, a vízhasználat, az energiafelhasználás és légkör, az anyagfelhasználás és ezek forrásai, a belső környezet minősége és az innovációk esnek vizsgálat alá, majd ezek ismeretében az egyes épületek Certified, Silver, Gold vagy Platinum minősítést kapnak. A LEED szabvány legfontosabb hozadéka az, hogy az építtetőt már a kivitelezéskor a fenntarthatósági szempontok figyelembevételére sarkallja, s akár már az alapoknál is befolyásolhatja a tervezést. Célja az energiafelhasználás minimalizálása, mely kiterjedhet az épületgépészet, épületautomatika, épületvillamosság, az IT rendszerek és akár a teljes épület szerkezetére is. A LEED minősítés a későbbiekben egyfajta biztosítékot jelent akár tulajdonosváltás, akár bérlőváltás esetén, hiszen az építtetésnél figyelembe vett energetikai szempontoknak köszönhetően a LEED minősítéssel rendelkező épületek energiafogyasztása és ezzel együtt rezsije is garantálhatóan alacsony, továbbá az épületben dolgozó vagy élő emberek egészségesebb környezetben tartózkodhatnak úgy, hogy közben a lehető legalacsonyabb az épület megvalósításához és működtetéséhez szükséges környezetterhelés. (carbonsolutions.cc)


forrás: inhabitat.com, baybridgehouse.org

A rovat új hírei

Hasonló

Múzeum a víz alatt

Nem vitás, Cancun a világ egyik legkülönlegesebb víz alatti látványossága.

Csúnyából szép - II. rész

A Csúnyából szép - I. című cikk folytatásaként öt másik hulladékművésszel és alkotásaikkal ismerkedhetünk meg.