Akkumulátor ikont mintáznak a fák - Íme a világ eddigi legötletesebb újraerdősítése

Hír

írta: ecolounge
2017/02/24

Az olaszországi környezetművészeti projekt szó szerint egészen új nézőpontba helyezi az erdősítést. Látványosan töltődik újra az erdő, évről évre.

Az Olivella nevű hegy 1, 025 méterrel magasodik a dél-olaszországi Sapri-öböl fölé. Egy részén már az 1700-as évek közepére kiirtották az erdőt, és ez alaposan felborította a régió hidrogeológiai egyensúlyát, melynek következtében még mindig jellemzők az áradások a környéken.

Egy spanyol környezetművész, Escif ötlete volt a Breath (Lélegzet) nevű alkotás, mely nem más, mint egy akkumulátorikont mintázó, természetes „festmény”. Az alkotás a tervek szerint 5000 újonnan telepített fából áll majd, 120.000 négyzetmétert fed le, és már tíz kilométerről látható lesz a környező városokból és a tengerről egyaránt.

A "mű" az úgynevezett tájművészet vagy más néven land art művészeti irányzathoz tartozik. A tájművészet - akárcsak az earth art, avagy földművészet - a hatvanas években alakult ki a minimal art-ból (bár sokan eredeztetik a conteptual art-ból is). Lényege, hogy a művészek magán a természeten eszközölnek különféle változtatásokat, ugyancsak természetes "eszközökre", mint kellékekre hagyatkozva, így például homokra, földre, vagy akár növényekre.

Az installációba 2500 magyaltölgyet és 2500 juhart szeretnének telepíteni. Előbbi a mediterrán régióra jellemző, az éghajlati ingadozásoknak ellenálló faj, utóbbi sűrű koronájú, lombhullató fa. Ezek adják majd a kép belső szerkezetét, mely színt és alakot vált az évszakok váltakozásával, s időről időre megújulva követi a természet ritmusát. Tavasszal világoszöldben pompázik, nyáron élénkzöldben virít, ősszel vörössé változik, télen pedig lecsupaszodik.

A projekt célja, hogy új életet leheljen az Olivella-hegybe, és védje a környezetet. Arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy minden egyes új fa olyan, mint egy új lélegzet a hegynek. Jelenleg az Indiegogón gyűjtenek a megvalósításra.

 

forrás: breathproject.it

A rovat új hírei

Hasonló

Megafonok az erdő hangoskönyvéhez

Az építészet és a természet szerencsés találkozásának gyümölcse, mely az észteknek az erdeikhez fűződő szoros kapcsolatát ...

A misztikus Kampó-erdő

Lengyelország észak-nyugati részén található az a szürreális mesebeli erdő, melynek fái kampó alakot formáznak.