Kreatív újrahasznosítás: Elegáns ékszerek hulladékból

Hír

2015/09/13

Az egyik mexikói egyetem diákjai már dolgoznak a szemétválság megoldásán. Ismét szembesülhetünk a ténnyel: hulladékokból is készülhetnek haute couture kiegészítők.

A hulladék kezelésének kérdése világméretű probléma, és nemcsak a környezetvédőket, de a tervezőket is egyre inkább foglalkoztatja annak megoldása, hogyan lehet a szemétnek ítélt anyagmennyiségből létrehozni valami újat, szépet és hasznosat. Ez a gondolat inspirálta a mexikói művészt, Mariana Acostát is, aki egyben felismerte a környezettudatosságra nevelés fontosságát is, ezért hirdette meg kreatív újrahasznosítás kurzusát a xalapai Formatervezési Egyetemen (Universidad Gestalt de Diseño).

A hallgatók az órákon újragondolják, mit is jelent a hulladék, és hogy mi az, ami felhasználható a divatban - és milyen új formát lehet adni a szemétnek hizz hulladéknak (a szeméttel ellentétben a hulladék újrahasznosítható). Acosta így számolt be a Design Milk magazinnak a folyamatról: - Az anyag és az alkotó közti párbeszéd alapos kutatásra és kísérletezésre épül. A tanulók az anyagok párosításának különböző módjait próbálgatták, és ezzel gyakran különleges hatást értek el. Pillepalackok, CD-k, tojásos kartonok, könyvek, fémek, tetrapak dobozok, valamint VHS kazetták és papírgurigák szolgáltatták az alapanyagot, melyből elsősorban ékszerek és kiegészítők készültek, és mindenki bemutathatta a saját megoldását.

Érdemes lenne minél több olyan kurzust meghirdetni, mely a szemét újrahasznosításával foglalkozik, nem csak az iparművészeti egyetemeken. A szeméttudatosság és az energiakímélő megoldások az eső lépést jelentik a jövő tárgyainak és technológiáinak irányába, melyek akkor bontakozhatnak ki igazán, ha a különböző tudományterületek összefognak az ötletelés és a megvalósítás fázisában is.

 

 

forrás: treehugger.com

A rovat új hírei

Hasonló