Kihirdették a gödöllői természetfilm-fesztivál nyerteseit - A Vadlovak - Hortobágyi mese kapta a fődíjat

Hír

írta: MTI
2022/05/30

Tegnap véget ért Magyarország egyik legnagyobb környezetvédelmi fesztiválja, amely minden eddiginél színesebb programkínálattal várta az érdeklődőket. Immáron a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szervezte az eseményt. Íme a díjazott természetfilmek!

Szombaton a Gödöllői Királyi Kastélyban adták át a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál filmes mustrájának elismeréseit. Két szekcióban csaknem 1400 film versenyzett egymással.

A Kék Bolygó Alapítvány Fődíját, a mozikban is nagy sikerrel játszott Vadlovak - Hortobágyi mese című egészestés film kapta. Ezzel elnyerte a trófeával járó másfél millió forint pénzdíjat is.

A nemzetközi szekcióban az egészestés természetfilm kategória első helyezettje Angus MacInnes és Révész Bálint Uprooted - The Olympic Tribe című dokumentumfilmje lett.

A rövid természetfilmek versenyében a zimbabwei Joanna Craig és Buck O'Donoghue Gonarezhou, Az orrszarvúak visszatérése (Gonarezhou, Return of the Rhino) című filmje nyert.

A rajz és animációs filmek közül Ana Stefaniak és Ignatz Johnson-Higham Miért fontos a biológiai sokféleség (Why is Biodiversity Important) című, David Attenborough közreműködésével készült skót rajzfilmet jutalmazta a zsűri.

A Kárpát-medence Természeti Értékei szekció részeként a természetfilmek közül Dan Dinu Vad Románia (Wild Romania) című alkotása, a rövid természetfilmek közül Drexler Szilárd és Kocsis Tibor Ezeréves vadvízország című, valamint Kriska György és Kriska Ferenc A dunavirág rejtély című munkája lett a legjobb. A Third Eye kategóriában Csolbár Ferenc Alpár Tavasz a siketfajdoknál című alkotását díjazta a zsűri.

A National Geographic hazai kiadásának különdíját Ran Levy Yamamori Zavaros vizek megfékezése (Briding Trouble Waters) című alkotása és a Bicajra fel című munka nyerte el.

Az M5 csatorna különdíját Molnár Attila Dávid vehette át a Folyómentő teherautó című filmért. A fesztivál szervezőinek különdíját a Történetek rólad és rólam (Stories for You and I) című film kapta. A zsűri különdíját A Gangesz szelleme (The Spirit Of Ganga) című indiai film stábja nyerte el.

A Rockenbauer Pál emlékdíjat Török Zoltán vehette át. Az alkotó Vadlovak - Hortobágyi mese című egészestés díjnyertes filmjét vasárnap este, a fesztivál kertmozijában a rendezvénysorozat záró aktusaként láthatta a közönség.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Justine Levray


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló