Íme az év legjobb természetfilmjei! - Nagy sikerrel zárult az V. gödöllői természetfilm fesztivál

Hír

2019/05/29

Rekordmagas látogatói számmal zárult a háromnapos esemény, ahol a természetfilmes szakma hazai és nemzetközi jeles képviselőinek elismerésén túl számos művészeti pályázat eredményére is fény derült.

Az ötödik alkalommal megrendezett Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő ingyenes programjain minden eddiginél többen – 40 ezernél is többen – vettek részt, köszönhetően a színes kínálatnak és a verőfényes napsütésnek, ami a szabadtéri programok sikerének elengedhetetlen feltétele.

 

Fókuszban a gyerekek

A szervezők kitűzött célja, hogy elsődlegesen a gyerekeket szólítsák meg programjaikkal és őket „oltsák be” a természet szeretetével, természeti kincseink tiszteletével és védelmével, maradéktalanul teljesült. A rendezvénysorozat első, pénteki napja dedikáltan a diákoké volt. Közel 1400 óvodás, általános iskolás és középiskolás látogatott el a filmvetítésekre, vett részt szemléletformáló és ismeretterjesztő előadásokon és játékos foglalkozásokon.

Ezen a napon a Fesztivál fővédnöke, Áder János köztársasági elnök úr is látogatást tett a rendezvényen és elismerésének adott hangot, miszerint a Fesztivál rövid idő alatt egy komplex természet- és környezetvédelmi programmá nőtte ki magát.

Programkavalkád

A hétvége már a családoké volt: kicsik és nagyok körében egyaránt sikert aratott az Érezd a vidéket! kalandpark, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület madárbemutatói, a Szent István Egyetem sátrában lévő halsimogató, a Vadonleső és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. játékos foglalkozásai vagy épp a használt autógumikból épült játszótér – hogy csak néhányat emeljünk ki az alsóparki programok közül.

A művészetekre is nagy hangsúlyt fektettek a Fesztivál szervezői: a természetfilmeken túl Fülig Jimmynek és barátainak – azaz a Rejtő Jenő könyvek szereplőinek – véleményét nézhették, olvashatták el a látogatók a szabadtéri tablókon, valamint Ifj. Lőrincz Ferenc búvárfotós víz alatti világot bemutatói képeit is megtekinthették.

Idén is óriási sikert aratott a Trash Art Magyarország művészeti program hulladékból készült szoborparkja, ahol 21 amatőr és 7 versenyen kívüli alkotás volt látható, illetve fényképezhető, hiszen erre biztatták a látogatókat az esemény közösségi média oldalán is. Emellett a Gödöllői Királyi Kastély parkjában ingyenesen megtekinthető volt Máté Bence kiállítása, valamint Bence a Fesztivál ideje alatt két alkalommal is teltházas előadást tartott. Amellett, hogy csodálatos természetfotós, fantasztikus előadó is, erről tanúskodik az a több mint 1000 ember, aki meghallgatta őt.

A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő égisze alatt meghirdetett diák, illetve amatőr pályázatok („Nemzeti kincsünk az erdő” geocaching verseny, Ember és Természet fotós, Köztünk élnek amatőr filmes, Légy te a Professzor! diákoknak szóló makett és kísérleti eszköz verseny, Trash Art Magyarország) eredményhirdetéseire vasárnap délután került sor. Megtisztelte az eseményt, és díjat adott át Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természe védelemért felelős helyettes államtitkára is.

Az év legjobb természetfilmjei

A Fesztivál két filmszemléjére évről évre egyre több filmet neveznek alkotóik. Idén 98 országból 1464 film érkezett, melyek közül a legjobb 146-ot a látogatók is megtekinthették a 6 vetítési helyszín valamelyikén. 2019-es újítás volt a közönségtalálkozóknak helyet adó Novo Café színpad, ahol a filmvetítések után az alkotókkal folytatott beszélgetést Rideg Richárd műsorvezető és az érdeklődő közönség. Ezek közül is kiemelendő az idén indulásának 40. évfordulóját ünneplő „Másfélmillió lépés Magyarországon” sorozat és alkotói gárdája, akikre – a hazai természetfilmezés ikonjaiként – rengetegen voltak kíváncsiak.

A Fesztivál nemzetközi elismertségét mi sem jelzi jobban, minthogy a tavalyi évhez képest ötször több külföldi filmes – rendezők, producerek, operatőrök – tették tiszteletüket az eseményen.

A szombati Filmszakmai Gálán adták át a két kategória – a Nemzetközi Filmszemle és a Kárpát-medencei Filmszemle – legjobbjainak járó elismeréseket, valamint a különdíjakat. Külön megtiszteltetés volt, hogy a nemzetközi zsűri elnöke, Katherine Bruce is részt vett az eseményen. Európa Kék Szalagját és egyúttal az NMHH díját Mosonyi Szabolcs vehette át Vad Balaton c. munkájáért.

Az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nem valósulhatott volna meg a támogatók segítsége, a partnerek és kiállítók szakmai tudása, a pályázatokon résztvevők kreativitása, a hazai és nemzetközi természetfilmes szakma aktív közreműködése, valamint a látogatók nélkül. Köszönet érte!

2020 májusában találkozunk a VI. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, Gödöllőn!

További információ:

www.godollofilmfest.com

www.trashart.hu

https://www.facebook.com/godollofilmfest/


Képek forrása: godolloifilmfest.com / Szerző: Doró Viktória

forrás: Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő

A rovat új hírei

Hasonló