A Trash Tales lett a legjobb

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/03/05

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) hagyományteremtő szándékkal hirdette meg filmpályázatát és adta át most először a Q-Kamera Díjat. Elsődleges célja volt, hogy új utat nyisson a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése terén. A filmpályázat - mint "éles bevetés" - arra is igen jó alkalommal szolgált, hogy kiválasztásra kerüljenek azok a fiatalok, akikkel az OHÜ a jövőben együtt kíván működni.

Előzmények
2014. február 10-ig összesen 18 rendkívül kreatív filmalkotás érkezett be az OHÜ pályázatára. A 30 év alatti alkotóktól olyan munkákat várt a szervező, amelyek a hulladékok keletkezéséről, gyűjtéséről, feldolgozásáról, környezetre gyakorolt hatásáról szólnak vagy az ahhoz kapcsolódó emberi magatartást jelenítik meg, és közben rávilágítanak meghökkentő összefüggésekre, érdekességekre, és megcáfolnak városi hulladékos mítoszokat. A cél a fiatalok megszólítása volt, ennek megfelelően trendi, a korosztály számára könnyen befogadható - 5-8 perces munkákkal lehetett pályázni. Egy sorozatkoncepciót és az első pilot epizódot kellett elkészíteni.

A Q-Kamera Díjjal az oklevél mellé az első helyezett 150.000 Ft, a második helyezett 100.000 Ft, míg a harmadik helyezett 50.000 Ft értékű jutalomban részesült. Emellett a legrátermettebb résztvevőknek a zsűri felajánlotta a sorozat elkészítésében való közreműködést.

Zsűri
A második fordulóba összesen 8 alkotás jutott be, amelyek további sorsáról a neves szakemberekből álló zsűri döntött. Tagjai: Kőrösi Zoltán író, film-forgatókönyvíró, dramaturg; Novák Péter színész, műsorvezető, zeneszerző; Vadon János műsorvezető, médiaszemélyiség; Vészi János filmrendező és dr. Wégner Krisztina, az OHÜ Koordinációs Főosztályának főosztályvezetője. A zsűritagoknak többek között olyan szempontok alapján kellett mérlegelniük, mint a pályamű minősége, eredetisége, kreativitása, szemléletformáló képessége, a médiaeszköz hatékonysága, technikai kivitelezés, a sorozatkoncepció megvalósíthatósága és a szerzők nyitottsága, elkötelezettsége a téma iránt.

1. Helyezett
A pécsi egyetemen kovácsolódott össze egy csapattá Sári Szilveszter, Szabó Dániel és Tar Csaba, akik Trash Tales című munkájukkal megnyerték az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség filmpályázatát. A Q-Kamera Díj I. helyezett filmjében az alkotók egy szerelmes kólásdobozt követnek a szelektív gyűjtőig.

 

2. Helyezett
Barbalics Máté és Polhodzik Ádám "Elföldelve" című munkája lett a 2. helyezett. A „bűnügyi film” illegális szemétlerakókról szól.

 

3. Helyezett
Metz Ádám és Somogyi Zoltán "Re-Design" című kisfilmjében gördeszkák, műanyag és gumi hulladék, valamint kerékpáralkatrészek „nyernek új értelmet”.

 

Különdíj
Különdíjban részesült Kovács Mátyás. A fiatal filmes még nincs 15 éves, és teljesen egyedül szervezte le és készítette el a saját pályamunkáját a szelektív hulladékgyűjtésről és újrahasznosításról.

 

Nekünk nagyon tetszett Tövispataki Beáta: "Heritage" (Örökség) című munkája is, amely kicsit a Felhőatlasz című filmet juttathatja eszünkbe, ahogyan a szerző a "jelen" és jövő kapcsolatát mutatja be.

 

A további pályaművek megtekinthetőek ide kattintva.

 

forrás: OHÜ

A rovat új hírei

Hasonló

Itt az idei OHÜ filmpályázat

Újra meghirdeti Filmpályázatát az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). A legjobb fiatal alkotókat majd kétmillió ...